Bh. državni službenici protestovali u Sarajevu: "Od 2009. godine nama nisu povećali plate"

0
Anadolija
Bh. državni službenici protestovali u Sarajevu: "Od 2009. godine nama nisu povećali plate"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Protest državnih službenika

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine organizovao je danas sedmi po redu protest u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Na protestu na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred državnih institucija, učestvovalo je nekoliko desetina državnih službenika i zaposlenika.

Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH, podsjetio je da je ovo sedmi protest koji organizuju, dodajući da ima iste ciljeve kao i dosadašnjih šest.

Zaposleni u institucijama BiH o protestu: Nemojte da vam bude važnija kafa od bunta

Zaposleni u institucijama BiH o protestu: Nemojte da vam bude važnija kafa od bunta

"Ništa se ne mijenja i mi obnavljamo naše zahtjeve. Na prvom mjestu je nepotpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi gdje nije potpisan kolektivni ugovor između poslodavca i zaposlenih u državnim institucijama. Zatim, osnovica za obračunavanje plata je 535 KM a donijeta je 2009. godine. Tada je potrošačka korpa bila 1.400 KM, a u augustu ove godine je iznosila 2.900 KM. Možete zamisliti s našim primanjima kako preživljavaju zaposleni u institucijama", kazao je Karčić u obraćanju na protestu.

Dodao je da bh. entiteti Republika Srpska i Federacija BiH dijele određenu novčanu pomoć zaposlenima u javnim institucijama, dok toga nema na državnom nivou.

"Na državom nivou toga nema zato što je dogovoreno i dugoročni je projekat na sceni urušavanje državnih institucija. Od 2009. godine nama nisu povećali plate", rekao je Karčić.

Protest državnih službenika
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Protest državnih službenika

Podsjetio je da su usvajanjem budžeta BiH u junu ove godine povećane plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM, a plaće uposlenicima u državnim institucijama 60 KM.

"To se može vrlo lako i brzo uraditi. Razdvojiti. Sve se to može ako se hoće, ali nema interesa da se to uradi", kazao je Karčić.

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Naser Husić istakao je da su uposlenici ove državne institucije na rubu egzistencije.

"Imamo iste probleme kao i naše kolege u institucijama. Živimo na rubu egzistencije, naši ljudi se bore godinama bez kolektivnih ugovora", kazao je Husić.

Protest državnih službenika
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Protest državnih službenika

Izet Kolar, državni uposlenik koji radi kao električar, podsjetio je da već godinama izlaze na proteste sa istim zahtjevima.

"Protestujemo već deset godina, ali Vijeće ministara nikada neće priznati naš kolektivni ugovor. To i ptice na grani znaju", kazao je Kolar, čija osnovna plata iznosi 780, napominjući da će ipak i dalje nastaviti s protestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije