Lana Prlić: Na jučerašnjoj sjednici prevladali su politički interesi

O. K.
Lana Prlić: Na jučerašnjoj sjednici prevladali su politički interesi
Foto: Arhiv / Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH

Zastupnice u Parlamentu Federacije BiH Lana Prlić i Irma Baralija govorile su danas u Parlamentu Federacije o ekološkom problem u Mostaru. 

Kako je na početku svog obraćanja kazala zastupnica Prlić, zbog jučerašnjih događaja, danas su  parlamentarci onemogućeni da raspravljaju o ključnim pitanjima. 

"Zbog jučerašnjih događaja danas nismo mogli da razgovaramo o ključnim pitanjima za građane Mostara, kao što su Aluminij i deponija Uborak. Parlamentarna većina prolongirala je sjednicu do daljnjeg, ali se bojimo za građane", kazala je Lana Prlić.

Istakla je da su jučer prevladali politički interesi parlamentarne većine SDA, HDZ, DF i SBB.

"Jučer smo vidjeli da su politički interesi veći od interesa građana. Ja sam poslala urgenciju ka parlamentu , odnosno Vladi da se pobrinu oko problema oko deponije Uborak i Aluminija. Kolege iz DFa koji su do prije neki dan stajali uz nas i uz građane, sada su odlučili da stanu iza interesa svojih koalicionih partnera", istakla je Prlić.

Potpredsjednica Naše stranke i članica GO Mostar, Ilma Baralija kazala je da je za građane ovog grada jako važan rad Parlamenta, pogotovo u ovim danima kada se građani Mostara bore sa smećem.

"Nama u Mostaru je rad Federalnog parlamenta u ovim mjesecima od vitalnog značaja. Mi nemamo kome da se obratimo, mi nemamo Gradskog Vijeća od 2012,a od ove godine ne funkcionira ni Skupština HNK. Mi želimo da ovaj Parlament razmatra ova pitanja, vrlo je neozbiljna izjava premijera Novalića u Mostaru da je prvi put u Mostaru saznao sta je bijeli talog ili crna mrlja i da je saznao kakvo je ustvari stanje sa smećem", kazala je Baralija .

Dodala je da će od Parlamenta Federacije tražiti da pozovu Ljubu Bešlića na odgovornost.

"Pozivamo parlamentarce na odgovornost jer su građani ugroženi. Mi ćemo i dalje tražiti održavanje ove sjednice da pozovu Ljubu Bešlića na odgovornost, jer mu oni daju novac i odobravaju budžet", istaknula je Baralija.

Na pitanje novinara kako je sjednica prekinuta, Baralija je kazala da postoje indicije da je ona prekinuta uz dogovor federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije