BH blok: Osim Dodika, odgovorni su partneri SNSD-a na državnom nivou

Radiosarajevo.ba
BH blok: Osim Dodika, odgovorni su partneri SNSD-a na državnom nivou
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Arhiv/ Nermin Nikšić i Predrag Kojović

Iz Bosanskohercegovačkog bloka (BH blok) kojeg čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS) komentarisali su aktuelnu političku situaciju u zemlji. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Osuđujemo odluku Narodna skupština RS-a da blokira rad državnog nivoa vlasti, a posebno secesionističke istupe predsjednika SNSD-a (op. a. Savez nezavisnih socijaldemokrata) Milorada Dodika. Smatramo da se time žele iznuditi ishitreni i popustljivi potezi državotvornih snaga i međunarodne zajednice. BH blok neće pristati na tu ucjenu, te pozivamo sve koji žele dobro Bosni i Hercegovini da budu nepopustljivi. Najveći teret ove blokade mora podnijeti onaj koji ju je nametnuo.

Odluke Ustavnog suda moraju se provoditi i na tom ćemo insistirati. Zaštita postojeće postavke Ustavnog suda je zaštita i ideje Bosne i Hercegovine i održavanje političke neutralnosti ove institucije. U situaciji u koju smo dovedeni, ne samo da treba odbiti svaki pokušaj izmjene sastava Ustavnog suda, već i svaku raspravu koja tu instituciju srozava na nivo dnevnopolitičke teme.

Zaštitu ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u BH bloku smatramo političkom i moralnom obavezom. Mi ćemo nastaviti da gradimo ovu državu, da radimo za nju od najnižih do najviših nivoa vlasti.

Osim Dodika, dio odgovornosti snose i SNSD-ovi politički koalicioni partneri u FBiH koji su SNSD-u osigurali moć na državnom nivou.

Ova blokada je način na koji vladaju nacionalizmi – autoritarno i ucjenama, po cijenu patnje stotina hiljada ljudi žele ostvariti lične interese koje maskiraju tobožnjim interesom za ovaj ili onaj narod. Dvadeset pet godina takvog vladanja ovom zemljom proizvelo je društvenu i ekonomsku pustoš. Međutim, posljednja blokada djeluje kao kap koja prelijeva čašu kad su u pitanju građani. Njihov odgovor bit će odlazak u većim razmjerama nego ikad do sad u periodu poslije rata.

Uz potpuno razumijevanje takve odluke, želimo ih ipak pozvati da o njoj još promisle. Želimo pozvati građane da se pridruže BH bloku, da se zajednički mobilizujemo u politički blok nade koji će isključivo raditi na poboljšanju kvalitete života. Kao zalog za uspjeh nudimo politički kapital koji smo stekli u periodu posljednjih godinu dana vlasti u Kantonu Sarajevo. Nadu da BiH može bolje, koja je tada probuđena, ne smijemo uspavati već je na sljedećim izborima razbuktati.

Pozivamo na zajednički otpor svima onima koji ubijaju našu budućnost i koji nas tjeraju iz ove zemlje, a to rade samo da bi zadovoljili svoje lične i sebične interese.

Oduprimo se zastrašivanjima. Bosne i Hercegovine po mjeri građana će biti onoliko koliko budemo hrabri da se za nju borimo. Svi koji se za tu borbu odluče, otvorena su im vrata BH bloka. U nama će imati sigurnu podršku i spremni smo na sve legalne načine kroz politiku artikulisati njihove interese i za njih se zalagati bez kompromisa i pobijediti", poručili su iz BH bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije