"Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom"

36
Radiosarajevo.ba
"Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom"
Foto: Radiosarajevo / Bevanda/ Dodik

Dženan Đonlagić, generalni sekretar i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH upozorio je danas javnost da ministar finansija i trezora BiH (HDZ) Vjekoslav Bevanda "daleko od očiju Vijeća ministara BiH i javnosti, prenosi svojom Odlukom nadležnosti sa države na entitete i Distrikt Brčko".

"Za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju se planira da budu nadležna entitetska ministarstva finansija. Subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt", poručio je Đonlagić, između ostalog.

U međuvremenu, oglasio se i Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Skandal! HDZ-ov ministar finansija prenio nadležnost s države na entitete?!

Skandal! HDZ-ov ministar finansija prenio nadležnost s države na entitete?!

"Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom: Ovo je bilo Karađorđevo 3., Bevanda mora biti sankcionisan, prekršio je ovlštenja koja ima, to je pitanje časti države
Odluka koju je Bevanda potpisao 26. 11. prošle godine o prenosu nadležnosti na entitetska ministarstva finansija kada je u pitanju postupanje po međunarodnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je potez kreiran zajedno sa Dodikom, Vučićem, Milanovićem i Plenkovićem.

Ovo što se dešava u posljednjih godinu dana od donošenja Zakona o negiranju genocida je intezivno koordinirana razgradnja države iz Zagreba i Beograda preko ekspozitura u HDZ-u i SNSD-u.

Bevandina odluka o prenosu nadležnosti je državni udar, potez istovjetan prenosu nadležnosti koji je pokrenula NSRS ili onaj koji se tiče agencije za lijekove.

Bosanska politička elita mora hitno:

1. Tražiti od OHR-a da se javno okrivi Zagreb i Beograd za podsticanje državnih udara u BiH i urušavanje države i njenih nadležnosti. 27 godina PIC igra u rukavicama sa Beogradom i Zagrebom: vrijeme je da se pred cijelim svijetom kaže da su ključni krivci u BiH Beograd i Zagreb i njihove pretenzije.

Oglasio se i Bevanda: "Protiv njega će se pokrenuti procedure da se spriječi iznošenje prljavština"

Oglasio se i Bevanda: "Protiv njega će se pokrenuti procedure da se spriječi iznošenje prljavština"

2. Tražiti hitno procesuiranje odgovornih za urušavanje nadležnosti države BiH,

3. Tražiti od zemalja PIC-a da uz pomoć OHR-a se implementiraju sve presude međunarodnih sudova,

4. Država BiH treba podići tužbu pred međunarodnim sudom protiv Hrvatske i Srbije koja bi tretirala podsticanje HDZ-a BiH i SNSD-a na urušavanju države BiH.

Ako pogledamo datum kad je Bevanda donio odluku, jasno je da se dešava u vrijeme prenosa nadležnosti NSRS, vanrednih sjednica ...samo je sada isplivala u javnost.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 12. oktobra u Beogradu sa bosanskim srbinom, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom i zamjenikom predsedavajućeg Doma naroda Skupštine BiH Draganom Čovićem.
Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, u petak 10. decembra usvojila je informacije o 'prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske', u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.
Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su 'svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni'.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom: Ovo je bilo Karađorđevo 3., Bevanda mora biti sankcionisan, to je pitanje zakonitosti u radu ministra.

Nakon svih događanja zadnjih 20 godina, očigledno je da Bosni i Hervegovini je potreban Nurnberški proces protiv Hrvatske i Srbije i separatista u BiH jer presude Medjunarodnih sudova o BiH niikad nisu provedene do kraja. Hrvatska i Srbije moraju biti natjerane od Medjunarodnih sudova da dignu svoje šape sa BiH, Jedan od ključnih mehanizama za to je ratna odšteta koju bi platlili Beograd i Zagreb za zločine i razaranja u ratu.

Ako potpisnici Dejtona stoje iza svojih potpisa onda je to neminovno!", poručio je Mehmedović.

ČOVIĆ POTROŠIO I BEVANDU❗ Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom: Ovo je bilo Karađorđevo 3., Bevanda mora...

Posted by Šemsudin Mehmedović on Tuesday, August 2, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije