Bespotrebna panika: Cijene goriva neće skočiti na 4 KM

0
L. M.
Bespotrebna panika: Cijene goriva neće skočiti na 4 KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gužve na benzinskim pumpama u Sarajevu

Federalna inspekcija o kontroli cijena i marži danas je održala press konferenciju u Sarajevu povodom najave poskupljenja nafte i naftnih derivata te osnovnih životnih namirnica.

Anis Ajdinović, direktor Federalne inspekcije o kontroli cijena kazao je da je na svjetskom tržištu stanje nestabilno i da su cijene u svijetu povećane. Podsjetio je i na zakonske propise o ograničenju marži na naftu i životne namirnice iz aprila prošle godine.

"Mi smo uvozno orijentirana zemlja, potrebne su nam namirnice iz uvoza, ali možemo ih nadomjestiti domaćom proizvodnjiom. Međutim, kada je u pitanju gorivo, mi ne možemo proizvoditi ove sirovine kako bismo smanjili uvoz . Mi od aprila prošle godine vršimo infekcije. Vidjeli smo sinoć paniku koja je nastala dezinformaciju da će gorivo skočiti na 4 KM. To nije istina, nervoza je vladala u svim vozilima, a danas smo vidjeli da je to bila dezinformacija.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Zahvaljujem ministru Vujanoviću koji je sinoć u kasnim satima putem medija obavijestio građane da je to dezinformacija", kazao je Ajdinović.

Pored odluke Vlade FBiH iz aprila prošle godine, podsjetio je, nekoliko kantona donijelo je svoje odluke o ograničavanju marži na proizvode.

"Broj inspekcijskih kontrola od početka ove godine, provedene su 94 kontrole, a izdato 75 prekršajnih naloga", rekao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, prva dva mjeseca od 19 kontrola na benzinskim pumpama, izdato je 9 prekršajnih naloga.

Kada je u pitanju kontrola naftnih derivata, 50 posto kontroliranih subjekata, bilo je u prekšaju.

Pozvao je građane da prijave nepravilnosti ukoliko ih uoče.

"Učinit ćemo maksimum da zaštitimo prava građana. Gotovo svi veliki trgovinski lanci su prekršili odluku Vlade FBiH", istakao je Ajdinović.

Osvrnuo se i na stanje u robnim rezervama.

"Iskontrolisali smo skladišta i uvjerili smo da su naši mlinovi, naša skladišta puna. Trgovinski lanci i trgovine nemaju dovoljan broj ljudi da odgovore na zahtjeve građana, da iz skladišta na police postave potrebne proizbode u tako kratkom roku. Pored ovih količina kada su u pitanju robne rezerve, imamo isto toliko i za tržište. Prisjetimo se samo prošle godine kada smo u kontejnerima imali toliko brašna koje više nije bilo upotrebljivo jer ne može dugo stajati. Imamo dovoljno pšenice, nemojmo da nakon izvjesnog perioda te količine bacamo u kontejner", rekao je Ajdinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije