Berlin: Počinje samit zemalja Zapadnog Balkana, BiH će potpisati tri sporazuma

3
Fena
Berlin: Počinje samit zemalja Zapadnog Balkana, BiH će potpisati tri sporazuma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija sudjelovat će danas u Berlinu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa, zajedno sa liderima zapadnog Balkana. Kako je najavljeno samit je posvećen unapređenju regionalne saradnje i daljnjoj izgradnji zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu, migracijama i energetskom snabdijevanju.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za prisustvo predsjedavajućeg Tegeltije samitu Berlinskog procesa.

Data je također saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da parafira Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Putovanje s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu moguće već sljedeće godine?

Putovanje s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu moguće već sljedeće godine?

Navedeni sporazumi će, nakon parafiranja, biti upućeni u proceduru usvajanja i ratifikacije međunarodnih ugovora, u skladu s pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine.

Berlinski proces (engl. The Berlin Process) je diplomatska inicijativa povezana sa budućim proširenjem Evropske unije, koji je inicirala bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u namjeri da unapredi saradnju u regiji zapadnog Balkana, kako bi se brže pripremio za moguće članstvo u Evropskoj uniji. Prva konferencija održana je u Berlinu 2014. godine.

Incijativa ima za cilj da spoji šest zemalja zapadnog Balkana (Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju) sa devet članica EU i Velikom Britanijom, institucijama Evropske unije, međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim inicijativama za saradnju.

U okviru Berlinskog procesa šefovi vlada sastaju se na samitima u različitim evropskim gradovima, resorni ministri razgovaraju o posebnim temama, a regionalne inicijative za saradnju rade na usaglašavanju detalja.

Cilj inicijative je da revitalizuje multilateralne veze između zapadnog Balkana i određenih zemalja EU, kao i da poboljša regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije