Beogradski "Blic" kritikuje lidera SNSD-a: Sve "bezbjedonosne prijetnje" po Dodika

6
Radiosarajevo.ba
Beogradski "Blic" kritikuje lidera SNSD-a: Sve "bezbjedonosne prijetnje" po Dodika
Foto: ATV/Radiosarajevo.ba / Beogradski "Blic" kritikuje lidera SNSD-a: Sve "bezbjedonosne prijetnje" po Dodika

Najtražniji srbijanski list "Blic" u današnjem broju oštro kritizira člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Jedan od najtiražnijih medija u Srbiji otvoreno sumnja u navode kako je Dodikova sigurnost bilo kojeg trenutka bila ugrožena, a na šta je on upozoravao.

"Navodni plan britanskih specijalaca da ga kidnapuju i odvedu na tajnu lokaciju, sudeći prema izjavama člana Predsjedništva BiH, propao je zahvaljujući pravovremenim informacijama prijateljskih bezbjedonosnih službi.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Identično kao i 'obojene revolucije' kojima vlast plaši narod još od 2013. godine ili kao navodna namjera 40 britanskih tajnih agenata da utiču na rezultate Opštih izbora 2018. godine", piše između ostalog u tekstu posvećenom navodnoj "sigurnosnoj prijetnji" po Dodika.

Svi „atentati“ na Dodika

U maju 2006. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a potvrdilo je medijske informacije o navodnim pripremama atentata na Milorada Dodika, tada premijera Republike. Naime, još u aprilu iste godine Dodik je Radiju Slobodna Europa ustvrdio “kako zna da u BiH iz Srbije dolaze osobe plaćene da izvrše atentat na njega”.

U decembru 2006. godine je “procurila” strogo povjerljiva informacija o planiranju atentata na Dodika, u šta su navodno uključeni pripadnici “zemunskog klana” i kriminalne grupe iz Crne Gore.

Prema pisanju medija, Dodik "preživio atentat" i 23. aprila 2017. godine na Donjoj Gradini tokom komemoracije žrtvama Jasenovca. Od atentata, i to u režiji direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića je Dodika spasio ni manje - ni više do ruski FSB, a tajne obavještajne informacije su "procurile" do srbijanskog tabloida Informera.

U septembru 2020. godine Banjaluka.net, portal blizak Dodikovim krugovima, pozivajući se na obavještajna saznanja, objavio je da “grupa vehabija iz BiH“ planirala u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Početkom marta ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske aktiviralo je Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u vezi s videosnimkom koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj maskirana osoba pita: "Ko će ubiti Milorada Dodika za milijun eura?".

Ispostavilo se da iza “prijetnji” stoji youtuber Super Daki i da su stare dvije godine!

Kurir je svojevremeno obavještavao javnost kako Dodiku o glavi radi "oko hiljadu agenata iranske obavještajne službe" - i to zbog odbijanja da prizna Palestinu…

Dodik je po preživjelim atentatima Dodik se može svrstati u rang sa kubanskim liderom Fidelom Castrom, ali i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ima čitav niz u zadnji tren raskrinkanih atentata.

Nameće se pitanje da li poziciju beogradske štampe prema Dodiku treba sagledavati u kontekstu zaokreta oko Rusije.

Mediji bliski srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću su nedavno kritikovali i ruskog predsjednika Vladmira Putina, koji je prije par dana jednom svojom izjavom de facto priznao Kosovo.

Ruski lider je nezavisnost ove zemlje uporedio sa pobunjeničkim regijama u Ukrajini, Donjeck i Lugansk, zbog kojih je i pokrenuo invaziju na ovu zemlju, a što je srbijanskoj javnosti poprilično zasmetalo.

"Zar ovako, braćo Rusi?!“, „Putin zabio nož u leđa Srbiji“, „Trampio Dombas za Kosovo“, „Putin igra na Kosovo“, „Putin zbog svog rata zaboravio Kosovo i Srbe", bili su samo neki od naslova srbijanskih tabloida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije