Šok u Srbiji, tabloidi koji su veličali Putina sad vrište: Zabio nam je nož u leđa

26
Piše: Faruk Vele
Šok u Srbiji, tabloidi koji su veličali Putina sad vrište: Zabio nam je nož u leđa
FOTO: Screenshot / Vučićevi mediji u šoku

Iako su s početkom invazije Rusije na susjednu Ukrajinu „naslovnice glavnih srbijanskih dnevnih novina obilovale proruskom propagandom“, pa je čak službeni Kijev optužen da je napao Moskvu (!?), Putinovo isticanje Kosova kao presedana za rusko priznanje odmetnutih ukrajinskih oblasti, takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) izgleda da bi moglo odlično poslužiti Beogradu za Kopernikanski obrat.

Uslijed pritisaka Zapada da se predsjednik Srbije konačno izjasni je li sa Zapadom ili u Putinovom ešalonu, ako je suditi po onoj, kako kaže Filip David, da se u beogradskim tabloidima može iščitati stvarna politika Srbije – čini se da Aleksandar Vučić priprema veliko „NJET“ „bratskoj Rusiji“.

Kako god, danas sigurno nije lako biti Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, vodeći eksponent ruske politike na Balkanu, kojeg se polako, ali sigurno odriče i Beograd okrenut prema Zapadu.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

„Zar ovako, braćo Rusi?!“

Srbijanski mediji koji su o Ukrajini izvještavali kao gubitničkoj u ratu, žrtve su potpuno ignorirane, a Ukrajinci su predstavljani kao neonacisti, sada na naslovnicama donose:

„Zar ovako, braćo Rusi?!“, „Putin zabio nož u leđa Srbiji“, „Trampio Dombas za Kosovo“, „Putin igra na Kosovo“, „Putin zbog svog rata zaboravio Kosovo i Srbe“….

Vrište naslovnice srbijanskih tabloida, od koji su mnogi direktno na liniji sa Beogradom. Tako Vučiću bliski Informer donosi naslov "Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo". Manjim slovima navodi se kako se "Putin pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2009. godine, a koja je donsesna zaslugom Vuka Jeremića". To samo dodatno potvrđuje da se ovakva medijska aktivnost odvija pod kontrolom režima, jer mediji ujedno koriste mogućnost i da „oderu“ i Vučićeve protivnike poput Jeremića.

Tiražni „Blic“ pak donosi naslovnicu u kojoj se propituje odanost Srba Putinu: „Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo“.

Tabloid „Objektiv“ donosi naslov „Nož u leđa: Putin priznaje Kosovo“.

Šokirani “Kurir”, koji godinama veliča Putina i rusku politiku, na naslovnici donosi „Goli interes: Putin svojom interesom štiti interese u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu“.

Poručuje se da „naša država mora se voditi isključivo svojim interesima“.

Tabloid Alo! je Putinovu izjavu na svojoj naslovnici iskoristio u "regionalnom kontekstu", a pa zlonamjerno špekulira da kako zbog Putinove izjave “slave u Prištini”, ali i u “Zagrebu i Sarajevu".

Vučić se „obraća naciji“

Na "regionalnoj" liniji su i memorandumske „Večernje novosti“, koje uređuje notorni Miloševićev propagandist Milorad Vučelić, pomazanik Srpske pravoslavne crkve (SPC), a koje od početka ruske invazije, za razliku od nekih drugih listova pod Vučićevom kontrolom, čvrsto i otvoreno podržavaju Moskvu, primjećuje Jutarni.hr.

Novosti u svoj naslov ističu izvještavanje hrvatskih i bosanskohercegovačkih medija pa, uz 'screenshotove' naslova s portala Jutarnjeg lista i drugih medija, pišu: „Napadi iz Hrvatske i BiH zbog izjave šefa Ruske Federacije: 'Tumače' Putina da bi udarili na Vučića“.
Provladin list “Politika” Putinov istup ne donosi na naslovnici, ali zato istaknuto mjesto daju intervjuu s pomoćnicom američkog državnog tajnika Karen Donfried koja “kaže da su na stol Srbiji stavljene sankcije Rusiji”.

Kako saznaje „Blic“, Vučić će obraćanje, u kojem će se baviti i objašnjenjem ruskog predsjednika za priznaje DNR-a i LNR-a, imati u petak ili u subotu. Također, očekuje se i da će govoriti o isporuci ruskog plina Srbiji, naročito u kontekstu prekida opskrbe susjednoj Bugarskoj.

„Okrečite Beograd“

Ovakvi potezi srbijanskih medija izazvali su različite komentare i na Twiteru.

„Prorežimski mediji u Srbiji – koji s proveli veći dio protekle decenije u erotskoj vezi sa Kremljom - apoplektički su bijesni zbog "izdaje" Moskve Srbije, tvrdeći da će on priznati Kosovo u zamjenu za rješenje pitanja Ukrajine. Bizarno”, naveo je politolog Jasmin Mujanović.

“Ne može da izdrži srpsko rusofilstvo koje je sam pumpao. Nije za predsednika nego za lopatu”, napisala je Vesna Pešić, bivša političarka i beogradska aktivistica.

“Kupuj razrjeđivač, skidaj murale, pukla ljubav”, našalila se profesorica iz Rijeke, Vesna Rajnović.

Čini se da će se u Srbiji uskoro, kao u onoj sceni “Balkanskog špijuna” uzvikivati “Okrečite Beograd”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije