Benjamina Karić održala lekciju iz historije Stanivukoviću: "Zna to srednjoškolac, zna i šef Mile"

/ Komentari (23)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

4t4tyh

***

Haha

Normalna stvar, svi znaju da je Tvrtko bio mumač. Ali ćafiri to kriju ko zmija noge!

Pa dobro

Ako nije Srpski vladar onda zna se čiji je

Komšija

Dva najveća promašaja u izboru "gradonačelnika" ikada. Ne zna se ko je gori.

Lenon Džon od oca Mihaovića Draže

Hahahaha čim upoznam jednog Srbina da se zove Tvrtko prihvatiću da je kralj Tvrtko bio Srbin.

Bošnjo

Najgore od svega što su Draško, Mile i drugi pogrešno učili ono o Srblju. Nakon što je proširio granice Bosne preko Drine, Tvrtko se, naravno, imenovao kraljem i tog dijela kraljevstva. A, oni glupani misle da se izjasnio Srbinom. Jadnici. Nikad. Uvijek je bio BOŠNJANIN. Uvijek. Kao što smo svi mi Bošnjani.

U osmanskim arhivima

U Bosni se nigdje ne spominju Srbi, samo Vlasi.

Pa ako znaju

Sta im objašnjavaš. Oni nekog provociraju a ti očigledno nemaš pametnija posla

Ne pijem dok Paja vozi

To Benjamina! Neka si mu eto rekla! Brav********

NI HALATA NI ZANATA!

********

********

********

džamije i vlaški manastiri najbolje čuvaju

uspomenu na bosansku vlastelu, recimo: Hrvoje Vukčić Hrvatinić bio je srednjovjekovni bosanski velikaš i velikaš, veliki vojvoda bosanski, knez Donjih Kraja i knez Splita. Bio je najugledniji član plemićke obitelji Hrvatinić i jedan od većih feudalaca u Bosanskom kraljevstvu. Wikipedia Rođen : 1350., Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina Umro : 1416. (66 godina) Djeca : Balša Hercegović Hrvatinić Supruga : Jelena Nelipić (m. 1401.–1416.) Djed : Hrvatin Stjepanić Dosadašnja služba : ban hrvatski (1403.–1416.) Roditelji : Vukac Hrvatinić

1949

Stjepanova prva supruga bila je zetska vojvotkinja Jelena Balšić (1407. – 1453.), kćer Balše III. Balšića. Ona se udala za Stjepana oko 1422. godine. S njom je Stjepan imao jednu kćer i dva sina. Vojvotkinja Jelena umrla je 1453. godine. Herceg Stjepan 1455. godine oženio je vojovtkinju Barbaru i s njom je imao sina koji je živio kratko, a koji se rodio 1456. godine. Treća Stjepanova supruga bila je bavarska princeza Cecilija. Herceg Stjepan imao je sina Stjepana. On je rođen 1459. godine, ali je upitno tko je bila njegova majka Barbara ili Cecilija. Veća Mogućnost da je AHMEDOVA majka bila Barbara. Isto tako upitno je za Stjepanovu kćer Maru tko je bila njezina majka. Mara je bila supruga Ivana Crnojevića.

Ahmed-paša Hercegović Kosača

Ахмед-паша Херцеговић Kосача (1455 - 21. јули 1517) био је босански племић из породице Kосача и османлијски велики везир. Син је херцега Стјепана Вукчића Kосаче и баварске војвоткиње Барбаре де Паyро. Рођен је у Херцег Новом и добио је по оцу име Стјепан. Његова старија полусестра била је претпосљедња босанска краљица, Kатарина Kосача. Под именом Ахмед први пут се јавља 1477, у једном ферману султана Мехмеда ИИ, а већ сљедеће године био је државни заставник, мириалам. У децембру 1481. жени кћерку султана Бајазида ИИ, принцезу Хунди-хатун, од тада његова каријера још више напредује. Током свог живота имао је разне дужности, био је саџакбег Бурсе, затим беглербег Анадолије. 17. марта 1488. постао је капудан-паша и командовао је османском морнарицом четири године и девет мјесеци. Након тога, поново бива именован на дужност анадолског беглербега. У марту 1497. први пут је именован за великог везира, што је послије султана највећа функција у Османском царству.

Tvrtko I

Стјепан Твртко I Kотроманић (око 1338 – око 10. марта 1391) био је босански бан од 1353. до 1377, а затим и први босански краљ до 1391. Твртко је са српским обласним господаром кнезом Лазаром Хребељановићем био у добрим односима. У то вријеме кнез Лазар је био господар Моравске Србије и исто као Твртко сусјед моћног и агресивног жупана Николе Алтомановића, чија се власт ширила од Рудника до Јадранског мора, дуж Дрине, Гацка, Билеће и Требиња. Никола Алтомановић је у побуни властеле у Босни директно помагао Твртковог брата Вука, борио се са Дубровчанима, а самом Лазару је отео Рудник. Имао је претензије да се дочепа Призрена и да буде главни господар српских раздвојених земаља. У савезу са кнезом Лазаром Твртко је успео да сруши Николу Алтомановића и дође у посјед великог дела његових територија. На тај начин је постао сусјед Балшићима, господарима Зете и горње Албаније. Балшићи су послије погибије браће Мрњавчевића у Маричкој бици Балшићи проширили своју власт на Пећ и Призрен. Извукли су корист и од рушења Николе Алтомановића, загосподаривши залеђем Дубровника (Требињем, Kонавалима и Драчевицом); због тога ће доћи у сукоб са босанским баном, који је такође истицао своје право на дубровачко залеђе, позивајући се на своје право над Србијом.

Haha

Sada još jedino preostaje da Kalendarka održi predavanje iz vodoopskrbe i zagađenja. Histo(e)riju je odlično prošla. Sve sa vilajetom

Glas razuma

To Benjamina! Neka si mu eto rekla! Brav******** ka Ne pijem dok Paja vozi Vidim da vrijedni bot i danas radi.

NOS TUERCHO DEI GRATIA BOZNA BANUS

Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

NI PRAVOSLAVAC NI KATOLIK!

Дуго времена се сматрало да је Твртка крунисао милешевски митрополит. Утврђено је да манастир Милешева у то доба није била митрополитско средиште. У недостатку релевантне особе Твртко се одлучио за босанску вјерску хијерархију и крунисање препустио ЂЕДУ ЦРKВЕ БОСАНСKЕ. Папа - који је у католичком свијету имао одлучну ријеч о признавању краљевског статуса - је Босни статус краљевства признао тек у вријеме Стјепана Томаша, 1445. године. Према хисторијским изворима, Твртково окруњење се смјешта између 18. октобра и почетка новембра 1377. године. Наравно да је 26. октобар као датум у игри, али се са сигурношћу не може прихватити. Првог босанског краља окрунио је ђед, односно епископ или поглавар шизматичке ЦРКВЕ БОСАНСКЕ У МЈЕСТУ МИЛИ, А ТО СУ ДАНАШЊИ АРНАУТОВИЋИ КОД ВИСОКОГ. Kрунисање се извршило у цркви светога Николе и значај једног таквог политичког догађаја је неспоран!

Samo da joj leđa vidimo

Zna ona svašta ali ništa korisno za grad. A njene rasprave je bolje ne čitati.

Podvala SDPa

Ova žena je oličenje SDA. Ne dajte se prevariti. A ni Nikšić nije daleko od toga...

PRAVI SAM Bosanac volim KURAC u GUZICI

Osvanu i ovaj PETAK odoh do odze da primim kozni METAK

Srb IN

Znači bre kad meni Kačko dođe ujutro ja se njemu odmah nagutam sjemena da mi dan počne kao moleban i litije. Jer mi obožavamo našeg svjatog Vasilija koji nam je poslije svjatog savana najdraži prangijaš, vjačne mi japamjati! I ne mere nam niko ništa.

/ Najnovije