Benjamina Karić i Draško Stanivuković: Gradimo nove mostove!

10
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić i Draško Stanivuković: Gradimo nove mostove!
Foto: Kabinet gradonačelnika Banje Luke / Stanivuković u Banjoj Luci ugostio Benjaminu Karić

Posjeta sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić Banjoj Luci je historijska, poručio je ovo danas gradonačelnik Draško Stanivuković.

Prvi čovjek Banje Luke i Karić sastali su se danas u prvoj službenoj posjeti u najvećem gradu bh. eniteta RS.

Ovo je posjeta od historijskog značaja, posjeta kojom nove generacije šalju poruku mira i pruženih ruku, posjeta koja će najviše utjecaja imati na budućnost. Benjamina, dobro nam došla“, poručio je Stanivuković.

Na srdačnoj dobrodošlici se zahvalila i sarajevska gradonačelnica kazavši da je ovaj susret jako značajan.

"Pozdravljam vas iz bisera krajine. Veoma sam zahvalna Stanivukoviću koji je učinio da se osjećamo kao u svojoj kući. 27 godina je previše dug period koji je prošao bez zvaničnog susreta dva prekrasna bh. grada, Sarajeva i Banje Luke. Mi danas ispisujemo stranice historije i budućnosti. Bez obzira što smo svjesni svojih različitosti, tražit ćemo ono što nas spaja, ono što će nas predstavljati u budućnosti i ono što će u Evropu slati lijepu sliku o nama", kazala je Karić.

Sarajevo je, dodala je, grad sporta, umjetnosti, kulture, predivnih prirodnih bogatstava.

"Sve to isto kažem i za Banja Luku. Zašto onda pored toga što nas spaja tražimo različitosti? Mi želimo bez obzira na različite politike građanima dati ono najljepše, a ima li nešto ljepše od saradnje. Naš sastanak treba postati praksa. Gradonačelnici Sarajeva i Banja Luke trebaju jednom mjesečno da se sastaju i dogovaraju se, zajedno se predstavljaju svijetu. Želimo buditi pozitivne emocije i ono najljepše u nama. Želimo predstaviti ono što nas spaja. Sarajevo je grad hiljadu mostova, mislim na pružene ruke. Zahvaljujem se gradonačelniku koji je pružio svoju ruku, grad Sarajevo uzvraća ruku", poručila je Karić.

Dodala je i to da očekuje od gradonačelnika da uzvrati posjetu Sarajevu.

"Idemo graditi ovih hiljadu mostova zajedno, da oni budu usmjereni samo na najljepše stvari. Naša ruka će biti pružena prema svim bh. gradovima, na taj način mi stavljamo iza sebe sve ono što su različitosti i ono što bi mogao biti kamen spoticanja. Naši građani zaslužuju pozitivne priče, pametne i progresivne projekte. Želimo ulagati u mlade ljude i pokazati da možemo drugačije nego politike posljednjih trideset godina, čiji dio nismo ja i gradonačelnik Stanivuković. Sretna sam da Draško i ja pišemo neke bolje i ljepše stranice", kazala je Karić.

Emotivan je bio i Stanivuković koji je poslao samo najljepše poruke iz Banje Luke.

"Pod lijepom sam ljudskom emocijom. Nije trebalo da se čeka 27 godina na ovaj sastanak koji ima historijski trenutak, koji ne treba misliti na prošlost nego da gradi budućnost. Ponosan sam što sam gradonačelnik Banje Luke i što sam domaćin značajnog, a opet tako jednostavnog susreta. Građani su birali nove generacije da donesu nova vremena. Gradonačelnicu sam informisao o naporima koje Banja Luka ulaže, da smo uradili sve ono što je ona uradila. Rekao sam da smo spremni pomoći javnoj kuhinji, merhametu...i da u takvom pravcu želimo i trebamo raditi", kazao je Stanivuković.

Obećao je i doći u Sarajevo prvom prilikom.

"Doći ću u Sarajevo, ubrzo, uzvratit ću posjetu, sav moj tim to želi.  Most prijateljstva smo danas postavili i jako sam sretan zbog toga. Narodu je više dosta tenzija, mržnje, podjela...ponosan sam što Banja Luka nije grad podjela. Danas je bio jedan od najprijatnijih sastanaka, sve ljudske emocije su izašle iz nas", kazao je Stanivuković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije