Mevludin Bektić: Vlada FBiH preko zakona pokušava urušiti sindikate

4
Radiosarajevo.ba
Mevludin Bektić: Vlada FBiH preko zakona pokušava urušiti sindikate
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mevludin Bektić

Savez samostalnih sindikata BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom aktuelne teme zbog očigledne namjere Vlade FBIH i resornog ministarstava da kreiranjem zakonskih prijedloga i rješenja pokuša urušiti sindikalni pokret.

“Usvajanjem zakona omogućilo bi se stvaranje malih sindikalnih organizacija koje bi se lakše držale "pod kontrolom" vlasti, odnosno, poslodavca”, tvrdi Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na sjednici održanoj 9. juna 2021. godine razmatrao je Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca, te ovom prilikom oštro osuđuje insistiranje Vlade Federacije BiH i resornog Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike kao i pritisak koji vrše na sindikate da se ishitreno utvrdi tekst Prijedloga navedenog zakona, zanemarujući ranije zaključke socijalnih partnera. 

Sindikat se protivi ishitrenom utvrđivanju teksta Prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca, jer Vlada i ministarstvo primjenjuju dvostruke aršine. 

Sindikat izražava navedeni stav iz razloga što su na temelju zaključka ESV-a u toku pregovori socijalnih partnera o tekstu navedenog zakona. Tekst su usaglasili Udruženje poslodavaca i Sindikat, ali strana Vlade, odnosno resornog ministrstva nameće vlastite prijedloge i mijenja usaglašene stavove socijalnih partnera. Zakon koji se predlaže od strane Vlade i ministarstva i nastojanje da se isti uputi prema Parlamentu Federacije BiH nema za cilj ništa drugo, osim potpuno uništenje sindikalnog pokreta, usitnjavanjem sindikata 

Sindikat ponovo ukazuje i zahtjeva od Vlade Federacije BiH da prioritento pitanje bude donošenje akta o najnižoj plaći koji je neophodan kako bi se zaštitila prava i interesi više od 530.000 radnika u Federaciji BiH. S tim u vezi Sindikat zahtjeva hitnu sjednicu ESV u pogledu pitanja utvrđivanja najniže plaće u Federaciji BiH”, navodi se u ovom saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije