Beharić o rezoluciji prema EPP-u: Ugrožavanje stabilnosti BiH; gdje je naše lobiranje?

Radiosarajevo.ba
Beharić o rezoluciji prema EPP-u: Ugrožavanje stabilnosti BiH; gdje je naše lobiranje?
Foto: Privatni album / Samir Beharić

Draft rezolucije koju je HDZ Hrvatske pripremio za predstojeći Kongres EPP-a u Rotterdamu je zabrinjavajući nastavak korištenja platforme kakva je EPP za podrivanje osnovnih demokratskih principa, produbljenje etničke segregacije i dovođenje u pitanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Samir Beharić, nagrađivani aktivista, istraživač Balkan Foruma i Fellow pri German Marshall Fund of the United States.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, portal "Istraga.ba" došao je danas u posjed HDZ-ovog prijedloga "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" koji će biti ponuđen na usvajanje Kongresu Evropske narodne stranke.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Kongres EPP-a će biti održan od 30. maja do 1. juna ove godine u Rotterdamu u Nizozemskoj. 

U uvodu se ističe da u "kontekstu drastičnog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Evropi uslijed agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Europska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore koji će usmjeriti Jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti".

U rezoluciji se, uz ostalo, spominje “legitimno predstavljanje”, to jeste da je “legitimno predstavljanje”, onako kako ga vide HDZ BiH i Dragan Čović, "preduvjet stabilnosti BiH".

Kontradiktorne poruke

“HDZ je svoj prijedlog hitne rezolucije uputio EPP-u u razmatranje 23. maja, posljednjeg dana koji je za to bio predviđen, što je EPP-ov Komitet za rezolucije spriječio da rezoluciju na glasanje pošalje u eventualno izmijenjenom obliku“, pojašnjava Beharić.

Prema njegovim riječima, posebno problematične formulacije kojima se implicira da je "legitimno predstavljanje preduslov za stabilnost BiH".

"To predstavlja svojevrsno miješanje jedne članice EU u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Rezolucija obiluje nekonstruktivnim zahtjevima, poput onih u kojima se poziva da se „legitimno političko predstavljanje osigura svim konstitutivnim narodima i svim građanima". Ovo su kontradiktorne poruke jer je i sam HDZ Hrvatske upoznat s činjenicom da su građanima BiH prava uskraćena upravo zbog anticivilizacijskih odredbi iz Ustava BiH, koji direktno diskriminiše građane BiH“, naveo je Beharić, dodajući kako je to utvrđeno u nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Inače, naš sagovornik je tokom dodiplomskog studija na Univerzitetu Sarajevo kao stipendista Europske komisije i Turske vlade studirao na univerzitetima u Berlinu, Rimu i Samsunu.

Također, kao stipendista njemačke Konrad Adenauer Fondacije, završio je magisterij iz Studija globalizacije na Univerzitetu u Beču i Univerzitetu u Leipzigu.

"Trenutno, jedini krivac za rezoluciju kojom se promoviše diskriminacija u Bosni i Hercegovini jeste HDZ, što nikoga ne iznenađuje. Ipak, ukoliko EPP-ovi delegati rezoluciju izglasaju u obliku u kakvom ona jeste i sa spornim formulacijama, krivicu za podršku idejama kojima se produbljuju etničke podjele u Bosni i Hercegovini snosi EPP u cjelini!“, istakao je Beharić.

Nema vječitih prijatelja

Nadalje, on smatra ne treba zaboraviti ni odgovornost probosanskih stranaka, posebno SDA, koja je članica EPP-a, "a kojima je lobiranje u Briselu, Berlinu i Washingtonu misaona imenica".

"Ako se probosanske stranke konačno ne uključe u institucionalno lobiranje i ulože resurse za interese naše države u Europi i svijetu, drugi će to nastaviti raditi protiv interesa naše zemlje sa većim ili manjim uspjehom. Oni koji već godinama obnašaju državničke funkcije se trebaju prestati nadati kako će neko drugi u ime Bosne i Hercegovine reagovati na lobističke aktivnosti zemalja iz okruženja“, upozorava Beharić, te zaključuje:

"Nada da će neko biti na našoj strani jer smo mi „tek izašli iz rata“ i jer se radi o „vječnim prijateljima“ naše zemlje je opasna iluzija koju već sada skupo plaćamo. Bosni i Hercegovini trebaju političari i diplomate koji razumiju da na međunarodnoj sceni ne postoje vječni prijatelji, već vječni interesi, a interesi su, kao što to vidimo tokom ruske agresije na Ukrajinu, prirodno promjenjivi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije