Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

4
M. Fišo
Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno
Stranka Naprijed / Dr. Nasuf Hadžiahmetović

U četvrtak, 25. aprila u Novom Gradu će se održati Javna tribina "Politički izazovi pred BiH - Nova bosanska politika", koju organizira novonastala stranka Naprijed. Tim povodom smo razgovarali sa dr. Nasufom Hadžiahmetovićem, potpredsjednikom stranke.

Stranku Naprijed, podsjetimo, osnovao je bivši član Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović.

Na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba, dr. Hadžiahmetović priča nam kako se ovoj stranci pridružio zbog vizije koja je, ističe, izražena kroz Platformu nove bosanske politike: "Vizija Nove Bosanske Politike, u općem smislu, je institucionalno jaka država Bosna i Hercegovina, sa sposobnostima ostvarivanja svih društvenih funkcija u korist svih građana i kolektiviteta koji u njoj egzistiraju. Nova Bosanska Politika će se zalagati za izgradnju moderne, evropske demokratske države, koja će u potpunosti biti kompatibilna sa državama članicama EU, država socijalne pravde koja ničim neće sputavati lični razvoj i sve druge slobode koje pružaju mogućnost svakom pojedincu unutar društva da ostvari sve ambicije i dostigne društvenu afirmaciju." 

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Ostvarenje ove vizije iziskuje bespoštednu i dugotrajnu borbu koja svoje polazište ima u dejtonskom ustvno-pravnom i političkom okviru, kao povjesnom realitetu sa svim svojim manjkavostima, sa tendencijom uklanjanja političkih barijera koje generiraju političke napetosti i opterećuju procese političkog odlučivanja o važnim političkim, pravnim, socijalnim, ekonomskim i drugim društvenim pitanjima, stava je naš sagovornik.  

Drugi razlog je, iskren je on, taj što vjeruje predsjedniku stranke Mehmedoviću kao lideru koji je u svom dugogodišnjem političkom djelovanju, uvijek potencirao borbu za boljitak države i svih njenih građana, kritikovao sve ono što nije dobro u našem društvu i državi, ali uvijek argumentovano, i što je to činio na jedan odmjeren i kulturan način bez da je bilo koga omalovažavao i vrijeđao.

Radiosarajevo.ba: Možete li nam navesti glavne ciljeve i prioritete stranke Naprijed u narednom periodu?

Dr. Hadžiahmetović: Glavni ciljevi stranke Naprijed u narednom periodu su ustroj stranke po nivoima organizovanja (kantonalni, općinski pa sve do mjesnih zajednica), u više općina smo do sada imali i organizovali skupštine općinskih organizacija, u jednom većem broju ćemo to ubrzo uraditi jer je sve spremno da se održe skupštine općinskih organizacija stranke, a ljudi koji su izabrani u općinska rukovodsva će intezivno raditi na uspostavi organizacije stranke po mjesnim zajednicama.

Sljedeći cilj je priprema i organizacija lokalnih izbora u oktobru mjesecu ove godine i planiramo da izađemo na lokalne izbore tamo gdje budemo imali formirane naše općinske organizacije.

Provođenje zacrtanih ciljeva navedenih u našem Programu rada je trajan i kontinuiran cilj stranke Naprijed i to po svim poglavljima našeg Programa. Naredni cilj, je kadrovsko jačanje i omasovljenje stranke na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine, jer smo sigurni da zato postoji veliki i istinski interes građana BiH.

Radiosarajevo.ba: U susret lokalnim izborima, možete li nam detaljnije objasniti strategiju i planove stranke Naprijed za sudjelovanje na ovim izborima? 

Dr. Hadžiahmetović: Stranka Naprijed će izaći na lokalne izbore jer je to prilika da vidimo kako smo prihvaćeni od naroda-glasača i šta treba popraviti i riješiti do narednih općih izbora.
Na lokalne izbore ćemo izaći samostalno u FBiH bez koaliranja sa bilo kojom političkom strankom, a što se tiče predlaganja načelnika i gradonačelnika, tu ćemo praktikovati i primjeniti nekoliko scenarija

Jedan je izlazak na izbore samo sa sopstvenim kandidatom. Ako naš pokret ima dovoljno resursa, prepoznatljivost i sposoban kadar, predlaganje sopstvenog kandidata može biti efikasna strategija za povećanje vidljivosti i utjecaja naše stranke. Ovo takođe omogućava kontrolu nad političkim programom i direktnu komunikaciju sa biračima. Ovo može biti dobra strategija ako želimo da ojačamo identitet svoje stranke i pokazujemo nezavisnost. Međutim, može ograničiti mogućnosti za šire koalicije i saradnju s drugim strankama, što može biti korisno u političkim sistemima koji favorizuju koalicijsku vladu.

"Kao što vidimo u centru pažnje ove Vizije je država Bosna i Hercegovina i stranka Naprijed će se zalagati i boriti za: modernu, demokratsku i politički stabilnu državu Bosnu i Hercegovinu, Bosnu i Hercegovinu koja je država svih njenih građana, koji je doživljavaju svojom domovinom bez obzira na etničku, nacionalnu, ideološku, vjersku i svaku drugu pripadnost. Zalagat ćemo se i promovisati zajedništvo, multikulturalni dijalog i institucijalnu saradnju, za rješavanje problema u institucijama Bosne i Hercegovine, a ne van njih."

Ako ne postoji prikladan kandidat unutar naše stranke, podrška nezavisnom kandidatu koji dijeli naše vrijednosti može biti korisna, što je jedan od scenarija, a postoji i onaj u kojem bismo dali podršku kandidatu druge stranke - ovo može biti strategija koja omogućava stvaranje saveza i zajedničko djelovanje na političkoj sceni. 

U entitetu RS ćemo se zalagati da sve probosanske stranke imaju jednog kandidata za načelnika/gradonačelnika tamo gdje se ocijeni da imamo šansi da bude izabran. Takođe ćemo se zalagati da sve probosanske stranke u entitetu RS imaju jedinstven pristup s obzirom na posljedice etničkog čišćenja. Ovo je veoma važno zbog ljudi-povratnika koji žive u entitetu RS, da imaju svog predstavnika u vlasti lokalne zajednice gdje žive. Išli smo i korak dalje, u  parlamentarnoj proceduri je i Izmjena Izbornog zakona kojim bi se u lokalnim vijećima osigurao predstavnik manjinskih naroda bar po jedno mjesto. 

Radiosarajevo.ba: U četvrtak, 25. aprila će se održati Javna tribina "Politički izazovi pred BiH - nova Bosanska politika". U čemu se ogleda važnost nadolazeće javne tribine, možete li nam detaljnije objasniti o čemu će biti govora i kakva su Vaša očekivanja?

Dr. Hadžiahmetović: Održavanje javne tribine stranke Naprijed je veoma bitno s aspekta predstavljanja stranke široj javnosti. Na tribini će se govoriti o ciljevima i načinu djelovanja stranke u uslovima složene geopolitičke situacije u svijetu, a posebno u Evropi i našem bližem okruženju. 

Izvršit će se identifikacija i utjecaj pojedinih događaja na državu BiH, ponašanje stranaka na vlasti u ovako složenoj i veoma opasnoj situaciji po teritorijalni integritet i suverenitet države BiH.  Također, će se govoriti o bitnim aspektima Programa rada stranke Naprijed koji, na neki način, daju odgovore kako se suprostaviti svim tim prijetnjama i napadima kako van granica BiH tako i u samoj državi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije