Glas Amerike: SAD se protivi proruskoj politici Čovića i HDZ-a BiH

12
Radiosarajevo.ba
Glas Amerike: SAD se protivi proruskoj politici Čovića i HDZ-a BiH
Arhiv / Grabar Kitarović, Putin i Čović

Glas Amerike, državni međunarodni radio emiter Sjedinjenih Američkih Država, ujedno najveća i najstarija međunarodna televizija koju finansiraju Sjedinjene Američke države, objavila je video u kojem se bavi političkim djelovanjem lidera HDZ-a BiH i nevladine organizacije HNS, Dragana Čovića.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi da se zalaže za "evropske vrijednosti", ali da su djela Čovića i njegovih političkih podružnica, ipak, antidemokratska i proruska, navodi se u videu koji je objavljen na Twitteru Glasa Amerike.

Podsjeća se da su „parlamentarci HDZ BiH glasali protiv pridruživanja zapadnim sankcijama Rusiji“.

„Time su stavili sebe van evropskih tokova i rame uz rame sa SNSD-om. Sada narušavaju osnovni princip demokratije - izbore. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) kao razlog navodi nedostatak novca. Novac za funkcionerske plate i skupa vozila ipak nije upitan. Hrvatski narodni sabor kojim Čović predsjedava prijeti i osnivanjem trećeg entiteta. Sjedinjene Američke Države se jasno protive aktuelnoj politici Čovića i HDZ BiH", navodi se u videu koji je objavljen na Twitteru.

Također, podsjeća se na stav ambasadorice SAD-a pri UN-u Linde Thomas Greenfield koja je poručila da su pozivi na opstrukciju izbora ili stvaranje nove teritorijalne organizacije od lidera bosanskih Hrvata opasni i mogu narušiti mir i sigurnost u regiji.

Ovo je više nego jasan stav Washingtona o politici lidera HDZBiH!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije