Behar prkosi buri i minusima: Procvjetala japanska trešnja u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Behar prkosi buri i minusima: Procvjetala japanska trešnja u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Procvjetala japanska trešnja u Mostaru

Dok meteorolozi pale alarme iznad BiH, a samo ''iza brda'' građani uživaju u zimskim radostima ili se bore s nebrigom čistača snježnih nanosa, u mostarskom parku Zrinjevac procvjetala je japanska trešnja.

Cvjetovi stabla posađenog u znak prijateljstva darežljivih Japanaca i grada na Neretvi, uljepšali su jedinu normalnu zelenu površinu u gradu te potaknuli ljubitelje selfija s lijepim pozadinama i skupnih poza na poziranje i fotografiranje, piše Bljesak.info

Procvjetala japanska trešnja u Mostaru - undefinedFoto: Bljesak.info: Procvjetala japanska trešnja u Mostaru

Nažalost, u sivom gradu, sa sve više izrovanih i blatnjavih ulica, s deponijama na svakom koraku i u parku s dotrajalim i opasnih igračkama, ovo je jedna od rijetkih lijepih slika ''u boji''.

Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sekura, nacionalni simbol je te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje dolazi iz Japana, Koreje i Kine i kojI svojim beharom plijeni pažnju ljudi.

Čak polovica stabala u japanskim gradovima čine trešnje, a ima i svoju diplomatsku težinu jer predstavlja i glasnik japanskog prijateljstva u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije