I priroda zbunjena: Procvjetao jorgovan u mostarskom naselju Hodbina

J. Ć.
I priroda zbunjena: Procvjetao jorgovan u mostarskom naselju Hodbina
Foto: Radiosarajevo.ba / Jorgovan u Mostaru (26. oktobar 2019.)

Sve ima svoje doba. Ali ponekad se dogodi i proljeće u jesen.

To dokazuje i jorgovan koji je ovih dana procvjetao na području prigradskog naselja Hodbina kod Mostara u dvorištu porodice Demirović. 

"I priroda je očigledno zbunjena. Ovo je fenomen. Nikada nisam doživjela da procvjeta jorgovan krajem oktobra. Inače, jorgovan je procvjetao u avliji moje majke“, rekla je za portal Radiosarajevo.ba Hercegovka Sanvila.

Nagle klimatske promjene i toplo vrijeme u zimskim mjesecima očigledno su prevarili prirodu.

Jer, neuobičajeno toplo i ugodno vrijeme za ovo doba godine zbunilo je biljni svijet, pa su neke od njih, poput jorgovana požurile propupati i procvjetati misleći da proljeće kuca na vrata.

Sigurni smo da ovaj zbunjeni jorgovan nije jedini u Hercegovini i da sličnih primjera zasigurno ima još. Želi li nam jesenski cvijet jorgovana i poručiti nešto, ostavit ćemo svakom od vas na promišljanje.

Istina, miris ponovo iscvjetalog jorgovana nije tako intenzivan kao u proljeće, međutim dovoljan je razlog da ga mnogi požele ubrati, u čemu su dosad najspretniji oni najmlađi.

Prema narodnom vjerovanju cvjetanje biljaka u "nevrijeme" moglo bi značiti da će zima biti duga i hladna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije