Begić: U javnim organima koji služe građanima zaposleno je više od 85.000 osoba

N. K.
Begić: U javnim organima koji služe građanima zaposleno je više od 85.000 osoba
FOTO: Radiosarajevo.ba / Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH

Ukupan broj organa uprave u FBiH, za koje je nadležna Agencija za državnu službu FBiH iznosi 326 i gledajući prema nivoima, na federalnom se nalazi njih 60, na kantonalnom 145, dok na općinskom nivou ima 104 organa uprave, a u njima uposleno 7.053 državna službenika za koje je nadležna ova Agencija.

Međutim, kako je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH, oni su u proteklom periodu inicirali određene aktivnosti u cilju stvaranja podloge za reorganizaciju organa uprave.

"Detaljnom analizom stanja, možemo zaključiti da organi uprave čine tek nešto više od 20 posto od ukupnog broja subjekata kojih ima više od 1.500 i koji su bili predmet analize, a obuhvataju sve organe uprave, upravne organizacije, pravna lica sa javnim ovlaštenjim i javne ustanove u FBiH“, govori za Radiosarajevo.ba Begić.

Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH - undefined

Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH

Međutim, po njegovim riječima, ako posmatramo sa kadrovskog aspekta, dio javnog sektora kojeg su oni u proteklom periodu analizirali, ne čine samo ovih 7.053 državna službenika, nego i policijski službenici, zdravstveni radnici, zaposleni u obrazovanju i javnim ustanovama i slični organi uprave.

"Ako posmatramo ovakav širok spektar onda dolazimo do više od 85.000 zaposlenih ljudi, za čije se poslove kroz budžet izdvaja više od 9 milijardi KM godišnje, odnosno to su projektovana finasijska sredstva za ovaj dio javnog sektora“, ističe za Radiosarajevo.ba Refik Begić.

Također, u svom razgovoru za Radiosarajevo.ba v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH priča kako u većem bh. entitetu još uvijek nije urađen analitički pristup funkcionalnosti organa kako bi se utvrdilo preklapanje određenih funckija.

"Ako gledam statistički, prosječna dob zaposlenika u organima uprave je 48,20 godina što prema zahtjevima Europske unije, a i obavezama koje smo preuzeli i koje moramo ispuniti prije pristupanja ovoj zajednici ne obećava pozitivne promjene u predstoječim reformama koje čemo morati poduzimati", dodao je on.

Na naše pitanje kakav je trend što se tiče zapošljavanja novih državnih službenika, Begić nam odgovara da je zabilježen trend da se broj državnih službenika povećava u organima čiji su osnivač kantoni i općine.

Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH - undefined

Refik Begić v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH

"Federalna vlada je do 30. juna 2018. godine produžila moratorij na zapošljavanje. Riječ je o zaduženju federalnim upravama, federalnim upravnim organizacijama, federalnim ustanovama i drugim federalnim institucijama i službama, naročito Agenciji za državnu službu FBiH, institucijama FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnim ministarstvima, da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Međutim, dešava se da kantoni i općine žele urediti određenu oblast pa se javlja potreba za novim uposlenicima ili organizacijama, te se vrše određena zapošljavnja“, kaže Gutić.

Jedan od primjera koje nam je v.d. direktora Agencije za državnu službu FBiH naveo jeste trošenje više od 1,2 milijarde KM koje na raspolaganju imaju 12 zavoda u oblasti zdravstva.


"Kada bi se unificiralo trošenje ovih sredstava i kada bi se znalo ko i na koji način upravlja tim sredstvima sigurno bi imali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a i harmoniziralo bi se trošenje sredstava", rekao je.

U svom razgovoru za Radiosarajevo.ba Refik Begić ističe da će naša država veoma brzo morati krenuti u reformu javne uprave kako bi se saznao tačan broj zaposlenih u ovom širokom spektru javnih organa koji poslužuju bh. građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije