Bećirović u Gradačcu: "Mi moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini"

5
Radiosarajevo.ba
Bećirović u Gradačcu: "Mi moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini"
FOTO: Facebook / Denis Bećirović u Gradačcu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je Gradačac nakon što je u petak u ovom gradu Nermin Sulejmanović ubio suprugu, a zatim još tri osobe.

"U ovim teškim danima za sve građane Gradačca i Bosne i Hercegovine, upućujem iskreno saučešće članovima porodica nevino ubijenih, a ranjenim želim brz i uspješan oporavak. Iskreno suosjećam sa svim građanima Gradačca", kazao je.

Kako je istakao, od prvog dana kada je zločin počinjen u direktnoj je komunikaciji i sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

"Gradačac nije i ne smije biti sam u ovim teškim danima. Zločin koji je počinjen u Gradačcu, opomena je da nam trebaju institucionalna i dugoročna rješenja kojima će se prevenirati ovakvi nemili događaji u društvu. Prevencija nasilja treba da bude obaveza cjelokupnog društva, jer je poražavajuće da ima i onih koji su opravdavali i podržavali monstruma koji je ubijao svoje sugrađane i sugrađanke. Borba protiv evidentne vrijednosne krize u društvu mora biti sistemska, sveobuhvatna i planska", istakao je Bećirović.

Višestruko ubistvo u Gradačcu, naglašava skrenulo je još jednom pažnju na važnost sinhroniziranog djelovanja svih nadležnih subjekata, kako bi se slični slučajevi pravovremeno registrovali, pratili i spriječili.

"Počinjeni zločin je pokazao da se promptno mora modernizirati policija i kreirati jedinstvena platforma razmjene informacija i zadataka, te preuzimanja odgovornosti, među svim akterima našega društva. Važno je da svi uposleni u nadležnim institucijama, na svim nivoima, svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno i da ne dopuste da naše društvo stihijski funkcionira.

U ponedjeljak protesti u Zenici: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi"

U ponedjeljak protesti u Zenici: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi"

Mi moramo zaštititi svaki život u Bosni i Hercegovini. Više puta sam upućivao konkretne prijedloge za normiranje i implementiranje odgovarajućih mjera za prevenciju i kažnjavanje nasilja", ističe.

Naveo je da je u Predsjedništvu BiH predložio i neke od konkretnih mjera za zajedničko djelovanje organa vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječile neželjene posljedice nasilja i povećala sigurnost djece.

"Sve su ovo problemi koji se ne mogu prevenirati i rješavati kratkoročnim ad hoc mjerama i parcijalnim pristupom u Bosni i Hercegovini.

Naša zemlja se obavezala da preduzme zakonodavne i druge mjere radi osiguranja prevencije i zaštite žrtava nasilja, te kažnjavanja počinilaca nasilja. Prema Istanbulskoj konvenciji, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2013, država mora postupati s dužnom pažnjom prema svim prijavljenim slučajevima nasilja nad ženama, što uključuje neophodne zakonodavne i druge mjere da spriječi, istraži i kazni djela nasilja obuhvaćena ovom konvencijom", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije