Bećirović podsjetio na činjenice: "Povodom nastavka plasiranja neutemeljenih tvrdnji..."

8
Radiosarajevo.ba
Bećirović podsjetio na činjenice: "Povodom nastavka plasiranja neutemeljenih tvrdnji..."
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Povodom nastavka plasiranja neutemeljenih tvrdnji o tome da država Bosna i Hercegovina "nema suverenitet" ili da država "ima samo dio izvedenog suvereniteta" od entiteta, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ukazao je na sljedeće činjenice.

"Suverenitet se u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini spominje devet puta. Svih devet spominjanja odnosi se na državu Bosnu i Hercegovinu. Nijednom na bosanskohercegovačke entitete", naveo je Bećirović.

Kako je istakao, suverenitet se spominje dva puta u glavnom dijelu Dejtonskog sporazuma, dva puta u Aneksu 1-A, koji se odnosi na vojna pitanja i pet puta u Aneksu 4, odnosno Ustavu BiH.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

"Direktno se spominje pet puta, ali imaju i dva "indirektna" spominjanja: član I 1. koji se odnosi na kontinuitet, a što je jako bitno, i član II 7. koji se odnosi na međunarodne sporazume u kojem se naglašava da će Bosna i Hercegovina ostati ili postati strana ugovornica međunarodnih sporazuma navedenih u Aneksu 1 na Ustav BiH. To je direktna potvrda državnog suvereniteta", istakao je.

Navodi da je posebno bitno da su glavni tekst Dejtonskog sporazuma i Aneks 1, pored Aneksa 10, dijelovi Dejtonskog sporazuma čiji su potpisnici i Republika Hrvatska i Savezna republika Jugoslavija, čiji je Srbija pravni sljednik. 

"Srbija se, jednako kao i Hrvatska, dakle, kroz glavni dio Sporazuma i Aneks 1 Dejtonskog sporazuma, čak četiri (4) puta obavezala poštovati suverenitet Republike Bosne i Hercegovine (čije je pravno postojanje nastavila ista država pod imenom Bosna i Hercegovina). Šta više, Srbija se u članu I. Dejtonskog sporazuma obavezala da će 'strane u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge'", navodi se u saopćenju.

Bećirović odgovorio na Dodikove manipulacije: "Suverenitet se ne stiče na Twitteru"

Bećirović odgovorio na Dodikove manipulacije: "Suverenitet se ne stiče na Twitteru"

S obzirom na 'suverenu jednakost' Bosne i Hercegovine i Srbije, što je Srbija svojim potpisom priznala, potpuno je neodrživa teza da Bosna i Hercegovina suverenitet crpi od entiteta ili da je suverenitet Bosne i Hercegovine u bilo kakvoj mjeri umanjen ili na bilo koji način drugačiji od suvereniteta Srbije - ističe Bećirović. 

"Također, član 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini izostavlja Hrvatsku i fokusira se na Bosnu i Hercegovini i Srbiju, propisujući da te dvije zemlje "priznaju jedna drugu kao suverene i nezavisne države (…)". Priznanje suvereniteta ove dvije države bilo je uzajmno i identično.

Aneks 1. je, potom, eksplicitno propisao da će sve oružane snage na teritoriji Bosne i Hercegovine 'djelovati u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine', a to je tada uključivalo i snage susjednih država koje se nisu povukle sa državne teritorije Bosne i Hercegovine u roku 30 dana", navodi se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije