Bećirović pisao Kajganiću: Zašto ne sankcionirate neustavno i nezakonito ponašanje u RS-u?

15
Radiosarajevo.ba
Bećirović pisao Kajganiću: Zašto ne sankcionirate neustavno i nezakonito ponašanje u RS-u?
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanka Kajganića informaciju o poduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih osoba u institucijama bosanskohercegovačkog entiteta RS za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog ustrojstva i knjiženja državne imovine.

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužiteljstvu BiH, Bećirović u zahtjevu glavnom tužitelju navodi da vlasti bh. entiteta RS nisu provele konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a koje se odnose na neustavno ustrojavanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, a posebice odluke u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21, te U-10/22. Konačnim i obvezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni izvan pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

"Međutim, vlasti bh. entiteta RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na utemeljenu sumnju da su odgovorne osobe u tim institucijama počinila krivično djelo iz članka 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zapriječena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora", poručuje Bećirović, te nastavlja:

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

"Izostanak sankcioniranja neustavnog i nezakonitog ponašanja predstavlja svojevrstan stimulirajući činilac službenim i odgovornim osobama u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države, pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužiteljstva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine, svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obvezujuće odluke.

Odgovorne osobe u Tužiteljstvu BiH zakonski su obvezne osigurati učinkovito ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonitosti na cijelom njezinom državnom teritoriju. Niko u Tužiteljstvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude saučesnik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije