Bećirović, Izetbegović i Hadžikadić prvi put "oči u oči": Kako je izgledala debata kandidata

23
L. M.
Bećirović, Izetbegović i Hadžikadić prvi put "oči u oči": Kako je izgledala debata kandidata
Foto: FTV / izetbegovic

U programu Federalne televizije održana je debata kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda: Denis Bećirović, Bakir Izetbegović i Mirsad Hadžikadić.

Na debatu su bili pozvani i kandidati iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto i Željko Komšić.

Na početku su kandidati predstavili plan i program ukoliko pobijede na izborima i obezbijede fotelju u Predsjedništvu BiH.

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Harakiri pred kamerama: Je li Bećirović sinoć presudio sam sebi?

Harakiri pred kamerama: Je li Bećirović sinoć presudio sam sebi?

Denis Bećirović je kazao da je napravio plan i program reformi, Mirsad Hadžikadić je govorio o propaloj debati na N1 i tome kako ga je Bećirović ponizio odlaskom iz studija, a Bakir Izetbegović se pohvalio kako su on i SDA napravili 102.000 radnih mjesta koja su obećana tokom prethodne kampanje.

Hadžikadić je kao prve korake ukoliko pobijedi u trci za Predsjedništvo najavio posjete: Kini, Turskoj, SAD, Briselu odnosno Europskoj uniji, ali i Rusiji?. Također je pominjao i energetska pitanja i rješavanje problema na tom polju što nije u nadležnosti Predsjedništva.

"Jasno je da sve što ide ka NATO i EU članstvu je prioritet. Posjete susjedima i posjeta Washingtonu, poziv predsjedniku SAD da posjeti BiH", kaže.

Denis Bećirović napustio TV debatu jer se Bakir Izetbegović nije pojavio

Denis Bećirović napustio TV debatu jer se Bakir Izetbegović nije pojavio

Kada je riječ o vanjskoj politici, kandidati su govorili o svojim idejama.

"To pitanje trebate postaviti predstavnicima vlasti, što se mene tiče, imam poseban program u gledi vanjske politike. Moramo voditi odgovornu vanjsku politiku. Moramo usvojiti dokument koji će odrediti kriterije za imenovanje ambasadora", kazao je Bećirović.

Bakir Izetbegović je kazao da vanjska politika nije zakazala.

"Ne možete porediti Dodika koji ruši državu s druga dva člana. Ako se njegov nasljednik nastavi ponašati isto, mi teško da ćemo išta uraditi. Bisera Turković je bila ambasador 30 godina, u telefonu ima brojeve bitnih ljudi. Mislite li da su se razne rezolucije i zakoni u Američkom kongresu desile slučajno bez lobiranja", kazao je Izetbegović.

Mirsad Hadžikadić je na ovo pitanje kazao da BiH nema jednu vanjsku politiku nego tri.

"Imamo ambasadore koji ne znaju jezik država u kojima su, nisu imali razgovore s ljudima koje zastupaju. Vanjska politika nije na nivou na kojem bi trebao biti", smatra Hadžikadić.

Prof. Dženan Skelić: Denisova greška u koracima ili ne

Prof. Dženan Skelić: Denisova greška u koracima ili ne

Izetbegović je podsjetio na Pokret za državu koji je formiran u RS te kazao da su obilazili dijasporu i pozivali ljude da izađu na izbore bez obzira za koga će glasati.

"Ja sam 30 noći spavao u evropskim hotelima. Hodao po dijaspori", kazao je Izetbegović.

Bećirović je rekao da se te stvari moraju rješavati sistemski, da se usvoji zakon o dijaspori. Istakao je da u programu ima stavku da Predsjedništvo formira savjet za dijasporu. Hadžikadić je dao nekoliko ideja kako bi se pitanje dijaspore riješilo na šta mu je replicirao Izetbegović i rekao da ukoliko pobijedi, poziva Hadžikadića na kafu da se dogovore. 

Izetbegović se dotakao i Milorada Dodika.

"Mi ga ne možemo kontrolisati. To mora uraditi pravosuđe i PIC. Neka me izvinu Amerikanci, ali crna lista nije rješenje. Treba ga skinuti s vlasti", rekao je Izetbegović.

Bilo je govora i o NATO i EU putu Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o pitanju o odbrani i sigurnosti, kandidati su se složili da je ovo jedno od najbitnijih pitanja.

"Srbija je na opremu i naoružanje izdvojila 950 miliona američkih dolara. Mislim da moramo imati i ozbiljan koncept civilne zaštite, moramo i povećati budžet Ministarstva odbrane BiH i u obrazovni sistem trebamo uvesti predmete odbrana i sigurnost. Aneks Daytonskog sporazuma koji govori o regionalnoj stabilnosti naoružanja je ozbiljno narušen", smatra Bećirović.

Bakir Izetbegović je 'krivicu' za loše stanje u Oružanim snagama prebacio na 'drugu stranu' odnosno bh. entitet RS.

"Tamo je stanovnik duplo zaduženiji nego u FBiH. NATO će preuzeti misiju Althea. Dodik je od Putina tražio da podrži EUFOR Althea da ne bi došao NATO", kaže predsjednik SDA.

Bećirović u TV debati na FTV problematizirao izjave Izetbegovića o tome da narodi odlučuju o tome hoće li BiH ići u NATO, odnosno da "BiH neće u NATO ako to Srbi ne žele".

Na to problematiziranje reagovao je Izetbegović tvrdeći da to on nikada nije rekao: "Gdje sam to rekao?", pitao je Izetbegović. Bećirović je iz fascikle izvadio isprintan tekst iz 2019. godine i pokazao.

"Nisam. Ne, ne, to je izvučen naslov. Ja to nisam rekao. Kazao sam da se ne možemo kretati u NATO ako oni neće", tvrdio je Izetbegović.

Komšić vs. Krišto - po drugi put: Između „građanske države“ i „zajedništva“

Komšić vs. Krišto - po drugi put: Između „građanske države“ i „zajedništva“

Izetbegović se pohvalio i da hrani dvije porodice, a Bećirović time da je glasao protiv povećanja plata. Zatim je nastala svađa oko toga ko je više novca od plaće izdvajao za pomoć narodu.

Bećirović je od Izetbegovića tražio dokaze da je uplaćivao pomoć, kazao da je on ponio svoje dokaze, ali se 'ne želi hvaliti'.

"Ako ste dali, svaka čast, ali sumnjam", replicirao je Izetbegović.

O kandidatskom statusu BiH u EU, kandidat SDA smatra da ćemo do kraja dobiti taj status, Bećirović je rekao da moramo početi provoditi 14 prioriteta Europske komisije, a Hadžikadić je poentirao da "kada je počeo rat u Ukrajini, to je bilo idealno za BiH".

Brisel, odnosno Europska unija, je prva posjeta Bakira Izetbegovića kao člana Predsjedništva ako pobijedi na izborima. Bećirović je također rekao da je Brisel, kao i Washington, glavna destinacija kada je u pitanju vanjska politika BiH. Hadžikadić je kao svoju prvu eventualno posjetu naveo Zagreb i Beograd pa još jednom istakao kako bi u BiH pozvao predsjednika SAD Josefa Bidena.

Izetbegović je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH i pregovorima koji su se ove godine vodili.

Željko Komšić predstavio slogan za Izbore 2022

Željko Komšić predstavio slogan za Izbore 2022

"Ljudi iz međunarodne zajednice Čovića i mene zatvorili u šok sobu. Za mene je legitiman predstanik Željko Komšić", rekao je i napomenuo da nije želio potpisati dokument o legitimnom predstavljanju.

O implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, Izetbegović je rekao da će taj proces teći teško.

"Možemo riješiti eventualno FBiH, deblokadu, i pitanje Doma naroda. Mislim da Dom naroda u FBiH ne treba biti zakonodavno tijelo", smatra Izetbegović.

Bećirović kaže da se mora insistirati na provedbi presuda te da oko toga ne može biti rasprave, a Izetbegović ga je pitao zašto SDP nije došao na pregovore.

"Morate se zapitati zašto niko neće s vama", pitao je Bećirović, a Izetbegović mu je odgovorio: "Nije riječ o meni, nego o državi BiH. Kad vas pozove Sattler i Palmer ne zovem vas ja".

Hadžikadić je kazao da u BiH treba jedan predsjednik jer sve ostalo od države pravi nefunkcionalnu.

Voditelj je tražio od kandidata da se obrate na engleskom jeziku.

"Ajde malo da se uozbiljimo, nije ovo kviskoteka", rekao je Bećirović.

Bakir Izetbegović je odgovorio na pitanje na engleskom jeziku, a Bećirović je i nakon drugog puta odbio govoriti na engleskom jeziku iako je problematizirao to što državnici ne govore ovaj svjetski jezik.

Na kraju su raspravljali o tome koga vide kao budućeg mandatara za Vijeće ministara te ocijenili rad Zorana Tegeltije, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije