Bećirović i El-Sisi na sastanku: 'Spremni smo za saradnju u oblasti odbrane gdje BiH ima potencijal'

2
Fena
Bećirović i El-Sisi na sastanku: 'Spremni smo za saradnju u oblasti odbrane gdje BiH ima potencijal'
Foto: Fena / Denis Bećirović i El-Sisi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je u ponedjeljak, 29. aprila, u Kairu nakon sastanka s predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom El-Sisijem da BiH sa Egiptom tradicionalno ima dobre i prijateljske odnose, a da najbolji dani saradnje dvije države tek dolaze.

Dodao je da je prijateljstvo između dvije države mnogo puta dosad potvrđeno, a snažna podrška Egipta nastavljena je i u postdejtonskom periodu.

"BiH snažno i principijelno podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Egipta, te veoma cijeni njegovu ulogu kao lidera arapskog svijeta i afričkog kontinenta, važne države na Bliskom istoku i generalno u Sredozemlju", rekao je Bećirović.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Iskazao je želju i spremnost da predsjednika El-Sisija ugosti i u Sarajevu, jer posjete na visokom nivou doprinose jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Bećirović je naveo da postoji spremnost za saradnju u oblasti odbrane gdje bh. industrija ima velike potencijale, ali i da postoji potreba za poboljšanjem ukupne trgovinske razmjene i ekonomske saradnje.

Denis Bećirović i El-Sisi

Naglasio je da je tokom razgovora s predsjednikom El-Sisijem naglasio da BiH iskreno želi da što prije zavlada mir u Gazi i da je jedino trajno rješenje postojanje dvije države -Izraela i Palestine.

Predsjednik El-Sisi potvrdio je da čvrstu poziciju Egipta u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i spremnost da sarađuju sa različitim komponentama njenog društva, na način koji tamo postiže stabilnost i razvoj.

Čestitao je na nedavnom odobrenju Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, poželivši uspjeh i napredak na tom vitalnom putu budućnosti zemlje.

El-Sisi je dodao da je istaknut zajednički interes da iskoristimo i razvijemo postojeće mehanizme saradnje, uključujući i aktiviranje Zajedničke komisije za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju radi povećanja trgovinske razmjene između dviju zemalja.

Također, naglasio je da su se složili oko vitalne važnosti usklađenih međunarodnih napora da se postigne trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze i da se osigura protok humanitarne pomoći u sve dijelove sektora, istovremeno se odmah i ozbiljno angažujući na stazama koje vode postizanju političkog, pravednog i trajnog rješenja palestinskog pitanja.

"Na kraju, želio bih izraziti iskrenu zahvalnost na pozivu da posjetim Bosnu i Hercegovinu. Radujem se toj posjeti što je prije moguće kako bismo nastavili naše napore ka unapređenju odnosa naših zemalja", rekao je El-Sisi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije