Bećirović i Cvijanović nakon sastanka s Von der Leyen: Očekuju početak pregovora o članstvu BiH

0
Radiosarajevo.ba
Bećirović i Cvijanović nakon sastanka s Von der Leyen: Očekuju početak pregovora o članstvu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen u Predsjedništvu

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su u utorak predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjednici Europske komisije na posvećenom angažmanu i kontinuiranoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Ocijenili su da je dodjela kandidatskog statusa dala jasnu poruku svima u Bosni i Hercegovini da su dio europske porodice, ali i pozitivan podstrek da se učine konkretni koraci na putu prema Europskoj uniji. Konstatirali su da je Predsjedništvo BiH, kao i druge institucije na svim nivoima vlasti, napravilo važne iskorake na ispunjenju 14 uslova iz Mišljenja Europske komisije. U tom svjetlu izrazili su očekivanje da će Europska unija donijeti odluku o početku pristupnih pregovora o punopravnom članstvu s Bosnom i Hercegovinom.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Predsjednica Von der Leyen, koja boravi u Bosni i Hercegovini kako bi predstavila novi plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, istaknula je da je Europska unija osigurala značajna sredstva za zemlje regije koja će biti vezana za provedbu reformi.

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

Cilj plana je ekonomski napredak kroz približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom europskom tržištu, jačanje ekonomske integracije unutar regije, ubrzavanje reformi i povećanje investicija i pretpristupne pomoći. Pozdravila je napore i napredak koje je Bosna i Hercegovina učinila na reformskom putu i ponovila podršku procesu proširenja i članstvu Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. Predsjednica Von der Leyen je izrazila nadu da će pozitivni momentum u Europskoj uniji dati podstrek kako bi se učinili konkretni koraci na europskom putu zemlje, ističući obostranu važnost procesa proširenja za Bosni i Hercegovinu i za Europsku uniju.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili novi plan Europske unije za ekonomski rast zemalja regije, ističući njegovu važnost i pozitivne učinke na ukupni standard svih građana. Naglasili su posvećenost reformskom procesu, europskom putu zemlje koji nema alternativu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvitku i regionalnoj suradnji kao ključnim ciljevima djelovanja.

Uime predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik Vanja Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije