Saopćenje / Bećirović: Ako Dodik želi mirni razlaz od BiH, ima više graničnih prelaza

23. 09. 2018. u 19:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 326

Povodom ustaljenih izjava Milorada Dodika domaćim i stranim medijima kojim priziva tzv. "mirni razlaz" u državi Bosni i Hercegovini, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović je odgovorio da "u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakva mogućnost ni mirnog ni bilo kakvog razlaza, jer se radi o jednoj nedjeljivoj i suverenoj državi sa hiljadugodišnjom prošlošću i neupitnom budućnošću", saopćeno je iz SDP-a.

"Iz dana u dan, a naročito pred izbore, Dodik truje atmosferu i nastoji kreirati sliku o Bosni i Hercegovini kao državi neizvjesne budućnosti. Javno poručujem Dodiku da nikakvog raspada Bosne i Hercegovine neće biti, ni mirnim ni bilo kojim drugim putem. Ustav BiH vrlo jasno je propisao da kontinuitet ima samo država Bosna i Hercegovina. U Ustavu naše države nema ni jednog člana, ni jedne rečenice koja implicira kontinuitet ili državotvornost entiteta, niti postoji mogućnost priznavanja nečeg nepostojećeg", rekao je Bećirović i dodao:

"U zemlji u kojoj se još uvijek traže posmrtni ostaci žrtava genocida i ratnih zločina počinjenih s ciljem podjele države Bosne i Hercegovine, prizivanje bilo kakvog razlaza predstavlja vrhunsko licemjerje. Radi se o najopasnijem obliku neodgovorog predizbornog populizma i nepoštivanja bića, historije i prava na mirnu budućnost građana Bosne i Hercegovine. Dodik zasigurno zna da ovdje nema mirnih razlaza, nema čistih linija, čehoslovačkog šampanjca i humanih preseljenja. Svaki pokušaj antiustavne secesije i rastakanja suverene i nedjeljive države bi nas neminovno ponovo uveo u nasilje, sukobe i novu veliku nesreću za sve građane ove zemlje", istaknuo je Bećirović i zaključio:

"Ako Dodik već toliko žudi za mirnim razlazom od Bosne i Hercegovine, na raspolaganju mu je niz graničnih prijelaza putem kojih može napustiti našu zemlju. Bosanskohercegovačka Državna granična služba bi ga sigurno pustila da mirno izađe iz države. Njegov ostanak u zemlji kao osobe sa crne liste SAD-a svakako je opterećenje građanima Bosne i Hercegovine. Sigurno je da bi svima, a ponajviše građanima bosanskohercegovačkog entiteta RS, učinio veliku uslugu napuštanjem zemlje i oslobađanjem države od stigme koju nosi", rekao je Bećirović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA