Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'

12
N. O.
Bečarević: 'Ovo je pokušaj rješavanja problema EPBiH jer ne znaju prodati električnu energiju'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević komentirao je za portal Radiosarajevo.ba zahtjev Elektroprivrede BiH za linerano povećanje cijena električne energije.

Bečarević sugerira duboke nedostatke u politici Elektroprivrede BiH i nedostatak transparentnosti u njenom poslovanju. Njegova kritika ukazuje na to da je kompanija promijenila svoj stav o potrebi štednje struje nakon što je javnost već uvjeravana u suprotno, što dovodi do nedostatka povjerenja građana. Također naglašava da povećanja cijena struje nisu u skladu s očekivanjima koja su prethodno prezentirana.

"Prvo su napravili kombinaciju sa 'štednjom električne energije', i otvoreno su slagali FERK o visini poskupljenja koje je trebalo da bude. Govorili su da to treba da bude 10 posto, a onda je EPBiH izašla sa pravim pokazateljima i ta povećanja su za normalno korištenje struje, a ne rasipanje, trebala da budu od 18 do preko 30 posto.

Suada Redžić, bosonoga djevojka na sarajevskim ulicama: Volim hodati po kiši, ovisnik sam o slobodi

Suada Redžić, bosonoga djevojka na sarajevskim ulicama: Volim hodati po kiši, ovisnik sam o slobodi

Sada više ne treba da štedimo, nego ide linearno povećanje svima. Ovo nije 10 posto, već malo više, i opet javno preduzeće obmanjuje javnost. Ovo je pokušaj rješavanja problema Elektroprivrede BiH jer ne znaju da prodaju električnu energiju.

U četiri mjeseca ove godine u BiH smanjen je izvoz struje za 300 miliona KM i pitam se gdje će te novce preduzeće nabaviti? Naravno, preko leđa svojih građana. Ne znaju kud udaraju, a razlog su gubici.

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Te gubitke ne prave građani, nego oni, jer ne znaju prodati tu struju na svjetskom tržištu. Potrebna je reorganizacija elektroprivrede, uštede, racionalizacija pa tek onda, eventualno, poskupljenje. Sada rade poskupljenje, a onda će navodno reorganizacija u kojoj će primiti dodatno 300 radnika", rekao je Bečarević.

Podsjetimo, nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Elektroprivreda BiH uputila je regulatoru prijedlog za linerano povećanje cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije