Struja neće poskupjeti: FERK odbio uvođenje blok tarifa

6
Radiosarajevo.ba
Struja neće poskupjeti: FERK odbio uvođenje blok tarifa
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elektroprivreda BiH

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.

Na svojoj oficijelnoj stranici, iz FERK-a su detaljno pojasnili svoju odluku:

"Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da isti nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača", rekli su iz FERK-a pojasnivši,

Ponovo obustavljeni radovi na tunelu Hranjen: Poništen tender za nadzor

Ponovo obustavljeni radovi na tunelu Hranjen: Poništen tender za nadzor

"Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača."

FERK je zatim dodatno pojasnio problematiku predloženih cijena,

"Dalje, članom 15. stav (2) pravilnika je propisano da troškovi snabdijevanja iznose maksimalno 15 posto od ukupnog troška nabavke energije za snabdijevanje krajnjih kupaca, a na osnovu dostavljenih podataka za period od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je da je ovaj trošak veći od 15 posto što nije u skladu sa metodologijom.
 
Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog snabdjevača za kupce iz kategorije potrošnje domaćinstva od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi", naveli su.

"S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni. Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d.", zaključili su iz Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije