Beč: Zasjeda Svjetski ekonomski forum

Radiosarajevo.ba
Beč: Zasjeda Svjetski ekonomski forum

U Beču je danas uz učešće predstavnika 67 zemalja otvoren Svjetski ekonomskI forum (WEF) o centralnoj Aziji i Evropi, porukom da je centralna Azija važna za Evropu, posebno kada je reč o energetskim resursima.
 
Otvarajući konferenciju u bečkoj palati Hofburg, austrijski kancelar Werner Faymann ocijenio je da centralna Azija i Evropa imaju puno zajedničkih interesa i sličnih izazova i da je zato važna međusobna saradnja.
 
"Oba regiona je teško pogodila kriza. Inovacije imaju ključnu ulogu, zajedno sa obrazovanjem, istraživanjem i promocijom socijalnih standarda, u prevazilaženju posljedica krize", rekao je Faymann.
 
"Održivi razvoj zahtjeva održivu energetsku politiku, koja se zasniva na sigurnoj energiji. Stravičan incident u Japanu nam je pokazao da je potrebno ponovo razmisliti o energetskoj politici i nuklearnoj energiji. Austrijanci su se prije više decenija odlučili da ne proizvode nuklearnu energiju na svojoj teritoriji. Sada radimo na strategiji da do 2015. iz naše električne mreže u potpunosti izbacimo struju proizvedenu u nuklearnim elektranama", naglasio je on.
 
Prema Faymannu, neophodno je razgovarati o zelenoj tehnologiji, dodajući da je Austrija jedan od lidera u EU kada je riječ o proizvodnji struje iz izvora obnovljive energije.
 
Trenutno, kako je naveo, udio struje iz izvora obnovljive energije u ukupnoj potrošnji Austrije iznosi 30 posto, a planirano je da do 2020. bude dalje povećan za četiri posto.
 
Ukazao je i da istraživanja pokazuju da izvori obnovljive energije mogu do 2050. da pokriju čak 77 posto ukupne svjetske potrebe za energijom.
 
Kada je reč o gasu, Faymann je istakao da zavisnost od gasa neće nestati preko noći, pa je zato za Austriju i Evropu važan projekt gasovoda Nabuko, koji treba da omogući uvoz gasa iz Centralne Azije.
 
Taj gasovod, kako je podvukao, doprinijet će i jačanju odnosa Evrope sa Centralnom Azijom.
  
Predsjednik Austrije Heinz Fischer je rekao da su se zemlje Centralne Azije, kako je rekao, pomjerile s periferije interesa EU u centar susjedskih odnosa.
 
Fischer se, također, osvrnuo i na Dunavsku strategiju, naglasivši da će ona biti od koristi za čitav region, podsjećajući ujedno da je to druga makrostrategija poslije baltičke, ali prva koja uključuje i zemlje koje su izvan Unije.
  
On je pozdravio što će Dunavska strategija za dvije nedelje biti usvojena na Samitu EU, pod predsjedavanjem Mađarske.
 

Predsjednik WEF Klaus Schwab, u uvodnom govoru je pozvao privrednike da ulažu pojačano u istočne zemlje.

 
Dvodnevna konferencija u Beču okupila je više od 500 predstavnika politike, privrede, akademija i civilnog društva iz preko 67 zemalja.
 
Glavne teme ovogodišnjeg skupa su "globalna kompetitivnost", "resursi" i "rizik otpornosti". Na sastancima će učesnici razmotriti i globalna pitanja, uključujući politička previranja na severu Afrike, budućnost eura, pitanje energetskih resursa nakon krize u Japanu, kao i ko bilježi najbrži rast.
  
Antiglobalisti za svaku konferenciju WEF organiziraju proteste, koji često završe okršajima policije i demonstranata.
 
Jučerašnje demonstracije antiglobalista protekle su mirno, uz učešće svega 500 demonstranata i skoro duplo većeg broja policajaca.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije