Baralija: Izetbegović i Čović trebaju odgovarati za Mostar, a ne biti dio dogovora

Radiosarajevo.ba
Baralija: Izetbegović i Čović trebaju odgovarati za Mostar, a ne biti dio dogovora
Foto: Bljesak.info / Irma Baralija

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, jučer su se sastali u zgradi Delegacije EU s predstavnicima međunarodne zajednice, gdje je razgovarano o održavanju lokalnih izbora u Mostaru.

Tim povodom se oglasila Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

„Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava mi imamo još mjesec dana roka da se rješenje za Mostar nađe u Parlamentu BiH. Ako se to ne desi, Ustavni sud BiH će riješiti stvar.

Zbog te činjenice zaista je nadrealan jučerašnji maratonski sastanak predstavnika Međunarodne zajednice s dvojicom etno vođa.

Ovim pregovorima im daju legitimitet i izdižu ih iznad institucija ove zemlje, samim tim diskreditirajući jednu od svojih najvažnijih institucija – Evropski sud za ljudska prava, koji je jasno dao do znanja da izbori u Mostaru nisu plod dobre volje i dogovora pojedinaca nego neosporivo pravo građana i građanki Mostara koje im mora biti garantovano", navela je Baralija u saopćenju za javnost.

Istakla je da je posebno frustrirajuće gledati kako "oni koji su od Mostara napravili 'Grad-slučaj', oni koji su krčmili naš novac, uništavali i pljačkali zajedničko dobro, sad ih se eto moli i vrši pritisak da se dogovore". Dodala je da SDA i HDZ trebaju odgovarati za Mostar a ne biti faktor u dogovorima".

"Neprihvatljivo je da nam nakon 10 otetih godina demokratije, kroz kalkulantska rješenja koja samo njima odgovaraju, otmu čak i mogućnost da nakon svega napravimo iskorak, da gradimo bolji i drugačiji Mostar! Pozivamo Međunarodnu zajednicu da ne bude saučesnik u ovoj političkoj igri. Ne pomaže se Mostarcima i Mostarkama tako što se prihvataju HDZ/SDA pravila igre“, kazala je Baralija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije