"Ne ponovilo se" / Banjalučani niz Vrbas pustili cvijeće u spomen žrtvama rata

14. 07. 2017. u 11:03:00 Anadolija

Shares: 0

Sa visećeg mosta u Donjem Šeheru kod Banjaluke građani su danas spustili cvijeće niz Vrbas u znak sjećanja na sve civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini uz poruku "Ne ponovilo se".

Ovo je jedanaesta godina da se organizuje ovakav program, a ove godine organizovan je u okviru 14. tradicionalne manifestacije "Vezeni most 2017". Osim puštanja cvijeća niz Vrbas, organizovan je i prikladan kulturno-umjetnički program uz učešće nekoliko pjesnika i hora "Safikada". 

Atif Turčinhodžić, moderator ovog programa, istakao je da je cvijeće položeno za civilne žrtve rata bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Prisjetio se da je 2006. godine na ovom mosta stajao sam u uspomenu na svoju sestru, ali je u kasnijim godinama riješio da to bude za sve civilne žrtve rata. 

"Zaista sam za pomirenje i suživot. Imam izreku - bez Banje Luke nema BiH, ja ovako to gledam da je Banja Luka BiH i neosporno je to za mene i sve ljude dobre volje suživota i tolerancije", kazao je Turčinhožić.

Hazim Maglajlić, predsjednik Organizacionog odbora 14. susreta Banjalučana "Vezeni most", istakao je da susreti počinju ovim programom, a da će tokom četiri dana programa biti organizovano 17 aktivnosti, i to literarnih, likovnih, muzičkih te sportskih i rekreativnih manifestacija. 

"Postoji potreba da se bar jednom godišnje u nekoliko dana okupi naša dijaspora, koja je otišla vani, sa onima koji su ostali, da prevaziđemo antagonizme koji su se nagomilali u toku proteklog vremena iz općepoznatih razloga. Pokušavamo da građane Banje Luke naučimo da postanu Banjalučani. Da vole ovaj Vrbas, da vole ovaj miris Banjaluke, da se prepoznajemo kad idemo ulicom, jer Banja Luka je bila i pokušavamo da ostane multikultularni grad, sa svojim različitostima i da pomirimo ne samo međunacionalne poremećene odnose nego i unutarnacionalne poremećene odnose", kazao je Maglajlić. 

Prema njegovim riječima, cilj okupljenih građana je da se pomire i da počnu da žive multikulturalni život - vrijedan življenja. 

Među nekoliko desetina okupljenih građana danas je pored Vrbasa bila i Senada Maslo iz Banje Luke koja na spuštanje cvijeća niz Vrbas dolazi redovno svake godine. 

"Most veže ljubav, kad se most minira ne može ni jedna ni druga strana niko nikome prijeći, a kada je most sastavljen prijeđe se nekako, i tu se sastavlja sve", rekla je ona. 

Govoreći o situaciji u Banjoj Luci rekla je da svi žive solidno i da nema napada "ni sa jedne ni sa druge strane", ali da je situacija teška za sve. 

"Ovdje dođem koliko da obavim tu časnu dužnost, više da vidim svoje prijatelje jer ne živim ovdje i kad dođem obavezno posjetim manifestacije i u Domu kulture, da vidim prijatelje, pa odem i na mnoge sahrane", kazao je Kasim Bajagilović, koji živi u Norveškoj. 

NEMA KOMENTARA