BiH / Banjalučani će preko aplikacije prijavljivati nepropisno parkiranje i druge probleme

17. 01. 2018. u 08:10:00 Anadolija

Shares: 0

Banjalučani će od početka marta moći prijavljivati komunalne probleme Gradskoj upravi Banje Luke putem mobilne aplikacije.

O tome su danas ugovor u Banjoj Luci potpisali Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, i Bojan Vuković, predsjednik kompanije DVC solutions, koja je gradu donirala aplikaciju "Građanska patrola".

U pitanju je domaća kompanija, aplikaciju će građani moći instalirati besplatno preko Play Store i App Storea, dok će u Gradskoj upravi biti softver preko kojeg će gradske službe primati prijave građana.

Prema riječima Radojičića, ova aplikacija omogućit će građanima da putem mobilnih telefona sa mjesta događaja pošalju fotografije ili prijave neki komunalni problem bilo gdje u gradu, bez obzira na to da li je riječ o oborenom drvetu, nepropisnom parkiranju ili prevrnutom kontejneru.

"Tendencije lokalnih samouprava su uvođenje modernih elektronskih usluga, korištenje modernih tehnologija i svega što je savremenom građaninu dostupno, računari, mobilni telefoni i druge elektronske naprave. Mnoge usluge na različite načine se danas modernizuju i uvode u domen IT", rekao je Radojičić.

Današnjim potpisivanjem ugovora o donaciji stvoreni su uslovi za instalaciju softvera u Gradskoj upravi Banje Luke, te obučavanja osoba koje će mu pristupati i dalje distribuirati prijave.

"U pitanju je domaći proizvod i sigurno će unaprijediti sistem komunikacije građana i gradskih servisnih službi", kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, oko 60.000 eura je razvojna vrijednost ovog projekta.

"Aplikacija je u startu namijenjena za korisnike u inostranstvu, gdje smo je implementirali kod svojih klijenata u nekoliko zemalja u svijetu. Odlučili smo se da našem gradu ovu uslugu ponudimo besplatno kako bi domaći proizvod implementirali na našem tržištu, kako bi naši građani od toga imali koristi", kazao je Vuković.

Radojičić je dodao da je ovo prva primjena ove aplikacije u BiH


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA