Banja Luka: Od septembra besplatne sportske sekcije u osnovnim školama

AA
Banja Luka: Od septembra besplatne sportske sekcije u osnovnim školama

U svim osnovnim školama na području Banje Luke u okviru projekta "Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije" od nove školske godine, od septembra biće organizovane besplatne sportske sekcije.

Na javni poziv za ovaj projekt prijavilo se 38 nezaposlenih profesora fizičkog vaspitanja, a uslove je ispunilo 28 kandidata, podaci su Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema riječima Dragana Banjca, načelnika resornog odjeljenja, Grad će do 21. augusta formirati rang listu kandidata po školama.

"Zahvaljujući ovom programu, Banja Luka će sa početkom ove školske godine postati prva i za sada jedina lokalna zajednica u kojoj će djeci biti obezbijeđene potpuno besplatne sportske aktivnosti, naravno, u zavisnosti od njihovih afiniteta. S druge strane, nezaposleni profesori će dobiti jedinstvenu priliku da odrade prijeko potreban pripravnički staž", rekao je Banjac i dodao da će sa djecom raditi ukupno 26 profesora fizičkog vaspitanja.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Fakultetom fizičkog vaspitanja i sporta, sa izabranim kanditatima bit će organizovana obuka na sportskim poligonima koje će Grad Banja Luka obezbjediti svim školama učesnicama ovog projekta.

On je podsjetio da je riječ o projektu Grada Banja Luke, na osnovu kojeg će banjalučki osnovci dobiti bolje organizovanu nastavu fizičkog vaspitanja, te da izgrade naviku za vježbanjem, a profesori sa Biroa za zapošljavanje mogućnost da steknu iskustvo i završe pripravnički staž.

U  okviru ovog projekta, učenicima od drugog do petog razreda, bit će omogućen dodatni vid fizičkog angažovanja kroz izabranu sportsku aktivnost, uz obogaćenje sadržaja sa sportskim poligonima i takmičenjima.

Kod starijih učenika poseban akcenat bit će stavljen na učenike šestog i sedmog razreda, koji će takođe moći da izaberu sportsku aktivnost u kojoj će učestvovati poslije završetka redovne nastave.

Plan je da uče osnove više sportova u skladu sa rezultatima anketa provedenih za potrebe projekta među 10.000 banjalučkih osnovaca, a sve u skladu sa osnovim ciljem ovog programa - da se što više djece bavi fizičkom aktivnošću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije