Banac: Hrvatska će se morati ograditi od dalje saradnje s Čovićem, Rusi su iza svega

Radiosarajevo.ba
Banac: Hrvatska će se morati ograditi od dalje saradnje s Čovićem, Rusi su iza svega
Foto: Yale / Ivo Banac

Ugledni hrvatski historičar i dugogodišnji profesor na prestižnom Univerzitetu Yale Ivo Banac u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao je da je "svečanost" u Banja Luci, kada je obilježen neustavni dan RS, „razotkrila niz odnosa što se kriju u trokutu Beograd-Mostar-Banja Luka“.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, neustavnom obilježavanju 9. januara prisustvovao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović sa saradnicima, te sada već izvjesno bivši ambasador Hrvatske u našoj zemlji Ivan Del Vechio.

Prema pisanju sarajevske Slobodne Bosne, Čović je nakon Banje Luke nastavio put prema Beogradu, što zasad nije demantirano, ali je vrlo indikativno s obzirom na situaciju u zemlji.

„Ta 'svečanost' je pokazala i da srbijanska vlada u potpunosti kontrolira Dodika, a Dodik svog  dugogodišnjeg partnera Čovića“, navodi Banac.

Prema njegovom mišljenju, „ovom trokutu su ruske snage, koje stoje iza ovakve konfiguracije, željele priključiti i Zagreb“.

„No, zbog nesređenih odnosa u Hrvatskoj dio hrvatskog HDZ-a i dio opozicije je osudio ambasadora Del Vechija, pa i samog Čovića“, podvukao je.

Ovaj slučaj će, prema Bancu, imati posljedice u odnosima Mostara i Zagreba.

„To je izvrstan trend i daje naslutiti da će se Hrvatska morati ograditi od daljnje suradnje s Čovićem, koji je, usput budi rečeno, preko niza ličnosti iz vrha HDZ-a, Vlade i Predsjedničinog ureda, faktički kontrolirao hrvatsku politiku u samoj Hrvatskoj. Tome je posebno doprinijelo odličje zločincu Lisici, koji je ubijao hrvatske ljude od Šibenika do Broda“, zaključio je profesor Banac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije