Escherichia coli pronađena u sedam vodovoda u Trnovu, obustavljena isporuka vode

S. H.
Escherichia coli pronađena u sedam vodovoda u Trnovu, obustavljena isporuka vode
KJKP Vodovod i kanalizacija / Ilustracija
U maju 2017. godine u osam lokalnih vodovoda pronađena je bakterija Escherichia coli i Enterococcuss spp te sporadična pojava ubikvitarne bakterije Pseudomonas aeruginosa. Sedam od osam zaraženih vodovoda nalazi se na području općine Trnovo.

Prisustvo bakterija pokazali su rezultati redovnog monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Kantona Sarajevo koju kontinuirano provodi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo već duži niz godina u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

"Kontroliramo vodu iz gradskog vodovoda i ona je uredu. Nalazi koji pokazuju bakterije su s lokalnih vodovoda i s nekih od izvorišta koje mi kontroliramo“, rekao je za Radiosarajevo.ba doktor Zlatan Hamza iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

bakterija_trnovo_zzjks.JPG - Bakterija Escherichia coli otkrivena u 7 vodovoda u Trnovu

"Dali smo preporuke za lokalne vodovode da obustave isporuke saobraćaja, da se uradi čišćenje i dezinfekcija rezervoara i vodnih objekata, da se uradi hiperhlorinacija (preventivna dezinfekcija). I kad se sve obavi da se ponovo zove Zavod da uradi nalaze, i ako bude pozitivan uzorak, da puste vodu iz Vodovoda“, rekao je Hamza, objašnjavajući kako je nužno provesti korektivne mjere i preporuke standardne metodologije kako bi se eliminirali zagađujući faktori i zaštitilo zdravlje stanovništva.

Iz lokalnih vodovoda dužni su obavijestiti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu, te higijenu posuđa u kojem se hrana priprema i distribuira, te korisnicima osigurati alternativni način snabdijevanja vodom (cisterne, flaširana voda...), navodi se u Izvještaju.

Hamza je također naveo da se nakon što u Zavodu dobiju nalaze, obavijestiti vlasnike vodovoda da obustave isporuku vode.

Javno komunalno poduzeće Trnovo obustavilo je isporuku vode iz vodovoda u kojima je pronađena bakterija kako bi izvršili preporuke Zavoda, rekao je za naš portal Semir Prasko, stručni saradnik za pravne poslove JKP Trnovo.

Stanovnicima Trnova podijeljena je flaširana voda i radi se na alternativnim rješenjima, kao i na čišćenju i dezinfekciji vodovoda, rekao je Prasko te je dodao kako je na nekoliko vodovoda već izvršeno čišćenje, nakon čega su pozvali Zavod koji je ponovo uradio analize.

"Svi vodovodi su ponovo ispravni osim ovog u Presjenici na kojem se još uvijek radi čišćenje", rekao je Prasko.

Kako je u Izvještaju Zavoda navedeno da je bakterija bila pronađena i u vodovodu koji snabdijeva Osnovnu školu Zaim Kolar u Šabićima, Hamza je naveo kako nije bilo zabilježenih slučajeva epidemije.

Objasnio je i kako se zna desiti sporadično da bude voda neispravna, ali ne tako da pravi zdravstvene probleme, pa je tako i u toku 2016. godine uzeto ukupno 519 uzoraka koji su analizirani na mikrobiološku ispravnost, od čega je njih 481 (92,7 posto) odgovaralo, a 38 (7,3 posto) nije odgovaralo Pravilniku.

Svi uzorci uzeti iz sistema gradskog vodosnabdijevanja i vodovoda u vlasništvu JKP Komunalac Hadžići tokom 2016. i 2017. godine odgovaraju uslovima Pravilnika.

No vodovod na području Općine Vogošća je bez zdravstvenog nadzora, navodi se u Izvještaju, otkako je Općina zbog nedostatka finansijskih sredstava 1. januara otkazala saradnju Zavodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije