Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

15
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović, SDA press

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva SDA te predstavio zaključke koji su usvojeni na sjednici.

Osvrnuli su se na aktuelnu političku situaciju u BiH.

"SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo nivo reformi, na Ustavni sud BiH i odbijanjem izbora sudija iz entieta RS je direktno podrivanje institucije, donošenje Izbornog zakona RS je suprotno Aneksu 3 Dejtonskog sporazuma kao i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno – fragantan udar na Aneks 7.  Dejtonskgo sporazuma, Dodik udara na temlje Dejtonskog sporazuma.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Tražim od PIC-a da ne zatvaraju oči i da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se te aktivnosti zaustavile. Opasnom smatramo izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima u BiH dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima", rekao je Izetbegović.

Rekao je da je Srbija presudama Međunarodnog suda pravde Srbija proglašena odgovornom za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i "umjesto da se ponaša smirujuće i izvinjavajuće u odnosu na građane BiH koji su pretrpjeli genocid, ona sve otvorenije ohrabruje Dodika i usložnjava situaciju u BiH i na Zapadnom Balkanu".

Podsjetio je da Srbija nije garant nego potpisnik Daytonskog sporazuma.

Bakir Izetbegović, SDA press
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović, SDA press

Predsjedništvo SDA od institucija BiH i EUFOR-a traži da spriječi "provokativna okupljanja u Srebrenici koje najavljuje režim Milorada Dodika za 2. maj kada se razmatra Rezoluciaj o Srebrenici u UN-u te su pozvali članice UN-a da usvoje rezoluciju".

"Od visokog predstavnika tražimo da stavi van sange Odluku Skupštine Opštine Srebrenica o izmjeni naziva ulica u Srebrenici, a od Tužilaštva BiH da konačno počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida. Ukoliko ne bude podizanja optužnice, od VSTV-a tražimo da smijeni glavnog tužioca Milenka Kajganića", naveo je Izetbegović.

Trojku su optužili za gaženje bh. patriota i Bošnjaka te rekli da 'direktno pristaju na diktat SNSD-a i HDZ-a'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije