Čekajući izbore u BiH: Kako će glasati zaražene osobe - CIK ima nekoliko ideja

B. T.
Čekajući izbore u BiH: Kako će glasati zaražene osobe - CIK ima nekoliko ideja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S press-konferencije

Ionako kompleksan izborni proces u BiH dodatno je otežan pandemijom koronavirusa.

Iako u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) još nema definitvne odluke, na nedavnoj hitnoj korespodentnoj sjenici, održanoj 18. avgusta, članovi CIK-a raspravljali su o tome kako će biti omogućeno glasanje onima koji u vrijeme izbora budu u izolaciji.

Kako je kazao član CIK-a Ahmet Šantić, mora se računati na temeljnu činjenicu da će na dan izbora - 15. novembra, postojati određeni broj birača čija se imena nalaze na spiskovima za glasanje na redovnim biračkim mjestima, ali da će biti u izolaciji, da neće moći doći.

Podsjetio je da se rokovi ne mogu mijenjati, da se birački izvodi zaključuju 45 dana prije izbora, a za mobilne timove nešto kraće - pet do deset dana ranije se procedura dostavi općinskim izbornim komisijama.

„Šta se može desiti? Možemo doći u situaciju da za par hiljada birača 15. 11. i 20.12 (izbori u Mostaru, op.a.) bude onemogućeno biračko pravo, iako znamo da je ono univerzalno, mora biti omogućeno i dostupno. Moramo se odrediti, vezano za rokove prije svega. Mislim da bi naše službe, koristeći iskustva iz drugih država, dokumente koji regulišu ovu materiju, naravno i naš Ustav i izborni zakon, vidjeti šta nam je raditi, da omogućimo i toj kategoriji da glasa“, kazao je Šantić.

Ahmet Šantić - undefined

Anadolija: Ahmet Šantić

Dodao je da će vjerovatno biti različitih slučajeva: da će neko biti u kućnoj izolaciji, da će drugi biti u smješteni u zdravstvene ustanove. Dodao je da CIK ne smije biti prepreka u ostavrivanju prava na glasanje i ovoj kategoriji stanovništva, bar u normativnom dijelu.

„Kako će se stanje odvijati na terenu, ne možemo predvidjeti, ali nekad, u jednom trenutku, moramo zastati i reći: to je krajnji birački spisak. Neko će sigurno biti onemogućen, ali moramo naći podzakonski akt da sen omogući glasanje osobi koja je u izolaciji, a takvog je zdravstvenog stanja da može glasati. Da li će to biti neki posebni mobilni timovi sa posebnom zaštitom opremom... neću da prejudiciram“, kazao je Šantić.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao da je ovim otvoreno pitanje o kojem članovi već duže vrijeme interno razgovaraju. I on je podcrtao da je pravo da se bira temeljno građansko pravo svakog pojedinca u modernoj demokratiji.

„Mi prvi put imamo ovakav izazov i naše zakonodavstvo ne poznaje ove okolnosti, to je najveći problem. U suštini, najveći izazov bi bio pitanje glasača koji su prijavljeni da glasaju na redovnim glasačkim mjestima, a koji će biti u samoizolaciji, u ustanovi, pozitivni na virus ili oni ili članovi njihovih porodica, s kojima su imali kontakt“, kazao je Bakalar.

Konstatirao je da se i i zemlje koje imaju bolje izborne procese suočavaju sa istim problemima i izazovima.

Imamo nekoliko ideja, ali ćemo se kretati u okviru zakona. Ne možemo predvidjeti kakva će biti epidemiološka situacija na dan izbora i dane pred izbore, najveći problem su ovi dani kad se zaključuju birački popisi. I za mobilne timove, da li se to može riješiti preko nekih drugih kategorija, glasačkih listića...? O svemu smo raspravljali, to je za razmišljanje, da vidimo da li u okviru postojećeg zakona postoji neko tumačenje, neko rješenje da možemo donijeti, dopuniti našu instrukciju, donijeti poseban zakonski akt kojim ćemo regulirati to pitanje“, kazao je Bakalar pominjujući i mogućnost obraćanja Parlamentarnog skupštini BiH.

Rekao je da mijenjanje zakonskih propisa nije preoručljivo usred izbornog procesa, ali da imamo promijenjene okolnosti. Podcrtao je da se mora voditi računa o zdravlju i životima birača

Šta se desilo u Hrvatskoj

Podsjetimo, ovo pitanje izazvalo je kontroverzne tokom nedavnih izbora u Hrvatskoj. Ustavni sud Hrvatske odlučio je da Državno izborno povjerenstvo ne smije oboljelima od koronavirusa uskratiti pravo na glasanje jer bi to bilo suprotno Ustavu. 

Prije toga DIP je danima bio pod žestokim kritikama u javnosti zbog svoje odluke da dijelu birača oduzme biračko pravo na izborima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije