Bakalar nakon poziva za poništenje izbora u Srebrenici: Naše službe istražuju

3
M. R. S.
Bakalar nakon poziva za poništenje izbora u Srebrenici: Naše službe istražuju
Foto: Printscreen / Željko Bakalar

Na današnjoj press konferenciji Inicijative Moja adresa Srebrenica zatraženo je od Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi izbore u Srebrenici.

Poziv je uslijedio nakon jutrošnje akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Tuzle i Srebrenice, kada su uhapšene tri osobe, osumnjičene za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka te povreda biračkog prava.

Bilježe se brojne reakcije, kao i pozivi CIK-u da poništi izbore u Srebrenici i raspiše nove.

Tim povodom kontaktirali smo Željka Bakalara, predsjednika Centralne izborne komisije BiH.

"Pokrenuta je određena istraga po pitanju izbornog procesa u Srebrenici i Doboju. Naše službe rade svoj posao. Ne rade po zahtjevu pojedinaca nego po službenoj dužnosti. Mi ćemo donijeti odluku kada službe završe svoj posao. Ne znamo šta će biti rezultat istrage", rekao je Bakalar za Radiosarajevo.ba.

On je kazao da akcija SIPA-e nema uticaja.

"Akcija koju je imala SIPA je, kako sam pročitao u medijima, vezano za registraciju birača van BiH putem pošte. Mi smo prije dva-tri mjeseca to radili. Poslali smo sve što smo imali, sve dokaze, Tužilaštvu BiH. To je, dakle, vezano za registraciju birača, a ne za sam izborni dan", dodao je Bakalar.

Inače, prema informacijama, u jutrošnjoj akciji SIPA uhapšeni su predsjednik Općinskog odbora SDP Srebrenica Bego Bektić, kandidat te stranke za odbornika u Srebrenici Enver Hamzić i njihov aktivista Muamer Sandžić.

Sadik Ahmetović je na današnjoj sjednici Inicijative Moja adresa Srebrenica kazao da pozdravljaju akciju SIPA-e, te da to samo govori da je sve što su pričali protekla dva mjeseca istinito.

"Naše tvrdnje su se obistinile i ovo je samo dio ovih, izbornih inžinjeringa i zloupotreba izbornih prava i prevara", kazao je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije