Bajtal: Nadamo se da je ovo početak sankcioniranja etno-bandi

1
F. V.
Bajtal: Nadamo se da je ovo početak sankcioniranja etno-bandi
Foto: Tačno.net / Esad Bajtal

Amerika je danas, kao što se i očekivalo, proširila listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom širom svijeta. Na proširenoj listi nalaze se pojedinci i firme iz Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Esad Bajtal, politički analitičar, kaže smatra da sanckije Dodiku nisu „ništa novo ni neobično“, ali da je „bar za nas građane, išlo je veoma sporo“.

„Očekivali smo to znatno ranije, ali politika to valjda tako radi. Ostaje nada da je to samo početak sankiconisanja, ne samo Dodika i njegovih istomišljenika i saučesnika, nego i svih drugih koji su mu direktno ili indirektno, iz drugih etno-korpusa pomagali ili na bilo koji način bili na usluzi“, kazao je Bajtal.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Dodaje da je poodavno „bilo vrijeme da se počne sa opipljivim potezima sankcionisanja“.

„Svih onih koji građane ove zemlje drže kao taoce nečasnih, privatnih, a tobože kolektivnih politika instrumentaliziranih za potrebe svojih stranačko-personalnih interesa uporno ih prikazujući kao nacionalne, entitetske, opšte, itd.“, rekao je Bajtal.

Činili su to, veli Bajtal, sistematski i sofisticirano svih ratnih i poratnih godina, toliko licemjerno da se to sudara sa elementarnom gimnazijskom logikom i temeljnim moralom dobrih ljudskih običaja.

„Ali, to je tako, jer, larošfuoovski govoreći (La Rochefoucauld), njihov prljavi i pseudonacionalni „interes govori sve jezike i igra sve uloge, čak i ulogu nezainteresovanosti““, istkao je Bajtal.

U tom smislu, ako je i od nacionalnih blefera - previše je i predugo je trajalo.

Na građanima Bosne i Hercegovine je da svojim javnim nezadovoljstvom pokažu da stoje uz ove sankcije i pomognu na njihovom širenju prema svima onima koji ih zaslužuju, neovisno o etnosu ili klerosu, stranci ili partiji, kojima pripadaju. Uostalom, i iskustveno govoreći, jasno je da su na bh. i regionalnoj sceni dobro uvezani i organizovani prevaranti i krimi etno-bande koje se domaćoj i svjetskoj javnosti već tri decenije lažno predstavljaju kao političke stranke i partije“, zaključio je Bajtal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije