Bajrović: Bidenova izjava – odlična vijest za Bosnu i Hercegovinu!

11
Radiosarajevo.ba
Bajrović: Bidenova izjava – odlična vijest za Bosnu i Hercegovinu!
Foto: Wikipedia / Reuf Bajrović

Kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden, američki politički veteran s velikim izgledima da bude novi lider svjetske supersile, objavio je detaljni dokument pod nazivom "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom".

Piše: Faruk Vele

U dokumentu se naglašava važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Evropsku uniju.

Hrabro i odlično

Podsjeća se šta je Biden učinio za Bosnu do sada, odnosno da je 90-ih godina, u vrijeme dok je bio senator, imao ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u našoj zemlji.

Kako je podvučeno, Biden zna da je "sada vrijeme za hrabro i odlučno vodstvo SAD-a u promoviranju i provođenju reformi i pomirenja", te će se ponovno obvezati na postizanje "našeg dugogodišnjeg cilja Evrope kao cjelovite, mirne i cjelovite".

"Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se, između ostalog, u dokumentu.

"Bidenova izjava jeste odlična vijest za Bosnu i Hercegovinu iz niza razloga, kaže za Radiosarajevo.ba, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Wasingtonu, Reuf Bajrović.

"Prvo, pokazuje da i dalje postoji svijest o važnosti Amerike za odnose unutar Bosne i Hercegovine, kao i u regionu. Drugo, i dalje se insistira na isticanju Bidenove uloge tokom rata koja je bila izuzetno probosanska. Treće, značajno drugačije formuliše američku politiku u odnosu čak i na Obaminu administraciju, jer govori da je vrijeme da SAD preuzmu lidersku ulogu. Četvrto, ističe sankcije Milorad Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, kao bitan element dosadašnje politike", komentira Bajrović.

Izjavu o Bosni i Hercegovini, dodaje on, treba čitati u istom kontekstu sa izjavom "o odnosima sa Kosovom i Albanijom gdje jasno kaže da će promijeniti pristup odnosima Srbije i Kosova u korist Kosova".

Ključni akteri

"Naravno, treba sačekati izbore i Bidenovu pobjedu, ali je jasno da će se SAD vjerovatno vratiti aktivnom intervencionizmu i preuzimanju liderstva od Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Za očekivati je kraj ere prepuštanja vodstva Europljanima koji je započeo padom Aprilskog paketa 2006. godine. Vrlo je važno da ključni akteri u Sarajevu budu spremni da iskoriste šansu koja se može ukazati Bidenovom pobjedom", ističe Bajrović.

Sigurno je da, smatra on, Dodik biti nezadovoljan eventualnim osnaživanjem uloge OHR i ponovnom primjenom pravila Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Vrlo je bitno da Sarajevo ne baci pojas za spašavanje Dodiku i Čoviću tako što će im omogućiti da neki eventualni domaći kompromis predstave kao bolju opciju od bilo čega što može doći iz Washingtona kao vizija za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije