Evo ko je od zvaničnika čestitao Bajram, a ko još nije

1
Radiosarajevo.ba
Evo ko je od zvaničnika čestitao Bajram, a ko još nije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Begova džamija u Sarajevu

Povodom nastupajućeg praznika Ramazanskog bajrama, brojni zvaničnici uputili su bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Jedan od njih je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić koji je prvenstveno uputio iskrene čestitke poglavaru Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulemi Huseinu-efendiji Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u našoj zemlji i u dijaspori.

„Ramazanski bajram je prilika da damo lični doprinos u kreiranju boljeg ambijenta za svakog, da se međusobno uvažavamo, poštujemo i razumijemo. Njegujmo tradiciju, običaje i kulturu koju vijekovima stvaramo. Uz želju za dobro zdravlje i porodičnu radost, upućujem najsrdačnije čestitke poglavaru Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulemi Huseinu-efendiji Kavazoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH i u svijetu. Bajram šerif mubarek olsun“, poručio je Komšić.

Željko Komšić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Željko Komšić Komšić

Iskrenu bajramsku čestitku uputio je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

„Neka bajramski blagdani unesu radost i ljubav u sve domove širom naše države i da ovaj veliki muslimanski praznik mira i sreće provedemo u krugu svojih porodica, u dobročinstvu, toleranciji i jačanju međusobnog razumijevanja i povjerenja. Bajram je prilika da jačamo naše prijateljske odnose i uspostavljamo pokidane veze“, kazao je Radončić.

Istaknuo je kako i ovaj Ramazanski bajram dočekujemo u tragičnim okolnostima pandemije koronavirusa.

„Uz želju da svi ostanemo zdravi, vjerujem da ćemo dane Bajrama provesti u miru, sreći i ljubavi svojih porodica te da ćemo bajramsku radost podijeliti sa svojim komšijama, rodbinom i prijateljima“, kazao je Radončić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je, u ime Vlade FBiH i svoje lično, također uputio čestitku i najljepše želje povodom predstojećeg Bajrama.

Fadil Novalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

„Siguran sam da je ovaj veliki blagdan, koji nastupa nakon mjeseca posta, ojačao našu vjeru te nas ponukao da strpljenje i odlučnost usmjerimo u stvaranje bolje budućnosti za sve. Iako epidemiološka situacija pokazuje poboljšanje, i ovaj Bajram obilježavamo uz poštivanje mjera koje proporučuju zdravstveni stručnjaci, pazeći tako na svoje i zdravlje drugih. Uz želje da Vas ispuni posebno radošću, upućujem vam najljepše i najiskrenije želje”, poručio je Novalić.

Svoje bajramske želje uputio je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. On je pozvao vjernike da bajramsku radost podijele sa komšijama. Istakao je da je poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg jedna od najvećih vrijednosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

„Nadam se da smo iz proteklog mubarek mjeseca ramazana, izvukli važne pouke, koje će nas snažno uvjeriti i opredijeliti da se nastavimo okupljati oko naših zajedničkih ciljeva i zajedničkih vrijednosti. Važno je i da bajramsku radost podijelite sa vašim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad. Poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg je jedna od najvećih vrijednosti naše domovine BiH“, navodi se u bajramskoj čestitci potpredsjednika Salkića.

U povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, iskrene čestitke uputila je i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH.

Nadam se da je Ramazanska toplina unijela mir, sreću, blagostanje i svako dobro u domove muslimana, da smo se okrenuli svojim bližnjima, svojim komšijama, da smo radosti iftara podijelili sa našom braćom i sestrama, ali i sa našim sugrađanima i prijateljima“, poručila je Mahmutbegović.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić također je uputio čestitku reisu-ul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu efendiji Kavazoviću i svim vjernicima u BiH i dijaspori.

Denis Zvizdić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Denis Zvizdić

„Vama, Vašoj porodici, ulemi i svim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori čestitam Ramazanski bajram i želim da dani posta i odricanja donesu mir i radost. Bajram je prilika da budemo sa svojim porodicama, rodbinom i komšijama i da, poštujući propisane mjere lične zaštite zbog pandemije koronavirusa, svojim djelima doprinesemo međusobnom zbližavanju i solidarnosti. Bajram šerif mubarek olsun“, poručio je Zvizdić.

Nije izostala ni bajramska čestitka zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića.

„U povodu velikog islamskog blagdana, Vama i svim vjernicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke. Neka vam predstojeći Bajram donese obilje blagoslova, mira i blagostanja“, poručio je Čović.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je također čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

Bisera Turković - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Bisera Turković

„Iskreno se nadam da će predstojeći bajramski dani donijeti radost, snagu i zajedništvo svim vjernicima, uz čvrsto uvjerenje da ćemo svi zajedno prevazići izazove i iskušenja koji su pred nama i našom domovinom BiH“, kazala je Turković.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović kazao je da je u današnjem vremenu stalnih iskušenja, Bajram kao kruna našeg nastojanja da budemo bolji pred Bogom i jedni prema drugima.

„Neka nas ramazanski ibadeti i bajramska druženja podstaknu da budemo bolji ljudi, da budemo posvećeniji jedni drugima i da zajedno gradimo bolje i prosperitetnije društvo“, naveo je Izetbegović u čestitki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije