Bajram-namaz u Mostaru: 'Za izgradnju društvene snage i napretka treba nam povjerenje'

0
FENA
Bajram-namaz u Mostaru: 'Za izgradnju društvene snage i napretka treba nam povjerenje'
Foto: Fena / Bajram-namaz u Karađoz-begovoj džamiji, Mostar

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.

U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istine od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

''Postom i svim drugim ramazanskim ibadetima nadilazili smo oporu svakodnevnicu života, opterećenu brojnim nemirima, učestalim konfliktima,sve većim strahovima, smutnjama i nepovjerenjem među ljudima. Ramazan nas je oslobađao od toga i izdizao u ljepše sfere u kojima smo osjećali  smiraj, sklad i harmoniju kako u sebi tako i s okolinom koja nas okružuje'', prokomentirao je.

Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju

Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju

Kao važno postignuće posta izdvojio je razvijenu svijest o pogubnosti grijehā koji čovjeka udaljava od Boga i narušava društveni sklad uspostavljen na temeljima morala i moralnih vrijednosti.

''Naše duše nadahnute su od Stvoritelja da streme pokornosti i predanosti, dakle islamu, i da razlučuju šta valja od onoga šta ne valja'', kazao je. Upozorio je na sve uočljivije opasnosti primjetnih civilizacijskih trendova i procesa isticanja materijalnih vrijednosti  nad duhovnim u kojima ne manjka znanja i informacija, ali itekako manjka odgoja (edeba) i kulture.

Bajram-namaz u Karađoz-begovoj džamiji, Mostar
Foto: Fena: Bajram-namaz u Karađoz-begovoj džamiji, Mostar

''U ramazanskoj školi učili smo o brojnim odgojnim vrlinama a ibadet posta nam je pokazivao kako da ih praktično usvojimo'', podcrtao je, preporučivši vjernicima da insistiraju na stečenim osobinama sabura (strpljivosti), jasnom razlikovanju  suštinu od forme, bitnog od nebitnog i zalaganju na prioritetima u odnosu na nevažne stvari. Prepreke na tom putu, dodao je, su posvemašni egoizam i individualizam koji donose pustoš u ljudske živote i društvenu zajednicu.

''Ako se tome prepustimo postaćemo robovi ispunjavanja vlastitih hedonističkih želja, usmjereni samo da svaku svoju želju i strast zadovoljimo, ne videći druge pored sebe, niti će nas zaokupljati misao da se preispitujemo i pitamo kakvi smo to prema drugima! Vjera svoju suštinu zaimaće tek u susretu i interakciji s onim bližnjim i s onim drugim'', rekao je muftija.U argumentaciji iznesenih načela koristio je mišljenja zapadnih filozofa, islamskih učenjaka i pobožnih ljudi.

''Život prožimaju kušnje, borbe, nemiri, usponi i padovi. Kako god bilo, valja nam sačuvati pribranost, zrelost i mudrost. Niko nije imun na krize, nestabilnosti i slabosti. Za izgradnju društvene kohezije, snage i napretka, valja nam znati da nam treba povjerenje'', kazao je muftija.

Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović. U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s osobnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

''Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo!'', upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine.  Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka!

Na hutbi je prokomentirao i procese koji se vode u Mostaru oko, kako je naveo, preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa.

''To je veliko pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije.  Ko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati!'', poručio je muftija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije