Nek' mirišu avlije, nek' se svako raduje: Divno bajramsko jutro na ulicama Sarajeva

5
Radiosarajevo.ba
Nek' mirišu avlije, nek' se svako raduje: Divno bajramsko jutro na ulicama Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bajramsko jutro u Sarajevu

Muslimani širom svijeta danas slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Ramazanski bajram.

Na bajramsko jutro, atmosfera na Baščaršiji u Sarajevu postaje očaravajuća mješavina tradicije, kulture i religijskog duha. Dok se prvi zraci sunca probijaju kroz uske ulice, građani se pripremaju za proslavu Bajrama.

U sarajevskim džamijama vjernici su jutros klanjali bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bila je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu predvodio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

Majke Srebrenice vratile se iz New Yorka u Sarajevo: "Mi znamo šta su radili i kakvo su zlo učinili"

"Prošao je ramazan, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od patnji. Sinoć smo ga pomalo sa sjetom ispratili i oprostili se od sijaset dobra koje nam je on donio. Jutros smo iznimno radosni, jer smo dočekali Bajram. Naročito u tom, ali i u drugim mjesecima, ističe se ljudsko pregnuće: trud i natjecanje u dobru donose sreću i u njima je Božiji bereket. Ustrajnost u poslu i strpljivost u čekanju rezultata donose dobro i sigurnost u zajednicu ljudi. Gospodar svjetova ničiji trud neće zanemariti, a ne bismo to smjeli ni mi činiti", kazao je Kavazović na bajramskoj hutbi.

Nakon bajram-namaza, sarajevske ulice su su ukrasile Sarajlije, koje su sa svojim prijateljima i porodicom uživale u ovom blaganskom danu.

Miris svježe pečenih baklava, hurmašica i drugih tradicionalnih slatkiša, kao i bosanske kafe širi se gradom i stvara neodoljivu atmosferu.

U galeriji pogledajte fotografije bajramskog jutra koje je zabilježio fotograf portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije