Baerbock nakon posjete Sarajevu: Sigurno ću ponovo doći jer sam popila vodu sa Baščaršije

13
Radiosarajevo.ba
Baerbock nakon posjete Sarajevu: Sigurno ću ponovo doći jer sam popila vodu sa Baščaršije
Foto: Kolaž / Annalena Baerbock i Elmedin Konaković

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock boravila je u službenoj posjeti Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

U našoj zemlji imala je niz sastanaka sa predstavnicima vlasti - sastala se s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović, ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom kao i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

O posjeti se oglasila i na društvenoj mreži Instagram.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

"Zapadni Balkan se nalazi u sredini Evrope. EU je obećala šest država u regionu prije više od 20 godina da će postati članice zajednice ako ispune uslove. Oni koji su rođeni 2003. godine vjerovatno su već završili školovanje i možda su već i sami majke ili očevi. Ali, još uvijek nisu građanin EU.

Annalena Baerbock prošetala Baščaršijom: Evo kako su je pozdravili građani

Annalena Baerbock prošetala Baščaršijom: Evo kako su je pozdravili građani

Sada nema vremena za gubljenje. To zahtijeva dalje reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali potrebna je i podrška nas u EU.

Želimo da Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini pružimo ruku pomoći kako bi ove zemlje napravile sljedeći korak u reformi. Tako da ulazak u EU ne ostane samo mutan san, već postane stvarnost.

Ljudi, od kojih većina želi dalje u EU su naše najveće bogatstvo. Oni takođe žele da svoju zemlju i svoje društvo osposobe za EU.

Ostaje još mnogo reformskih koraka koje treba napraviti. Za to je potrebno jedinstvo i hrabrost koja prevazilazi unutrašnje političke podjele i razmišljanja u etničkim grupama. To sam čula u mnogim mojim razgovorima u posljednja dva dana u Podgorici i Sarajevu.

Naša razmjena sa zemljama Zapadnog Balkana se nastavlja. Za mene današnja posjeta Sarajevu sigurno nije bila posljednja. Ponovo sam popila vodu sa česme kod Begove džamije na Baščaršiji. A, kaže se: Ko pije sa ove česme vratit će se ponovo u Sarajevo", napisala je Baerbock.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije