Utvrditi istinu o prisluškivanju srbijanskih dužnosnika

Fena
Utvrditi istinu o prisluškivanju srbijanskih dužnosnika
Foto: Parlamentarna skupština BiH / Nikola Špirić
Darko Babalj (SDS) pozvao je Nikolu Špirića (SNSD) da sazove sjednicu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kako bi bili razmotreni navodi iz medija o prisluškivanju srbijanskih dužnosnika.

Babalj je, inače, član Zajedničke komisije, dok je Špirić njen predsjednik.

Njegov kolega iz stranke Mladen Bosić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, također smatra da nadležna komisija i Vijeće ministara moraju odmah otvoriti pitanje o tome da li OSA provodi pojačane obavještajne mjere prema zvaničnicima Srbije i ljudima s kojima se oni sastaju.

Izrazio je očekivanje da će priča oko praćenja funkcionera iz Srbije doživjeti epilog i da će se istina oko toga saznati, a Babalj je potvrdio da su dokumenti u vezi s tim navodima dostavljeni, ali da ih ne može komentirati jer su označeni kao tajni.

Naime, srbijanski mediji prenijeli su da OSA već šest mjeseci provodi pojačane obavještajne mjere prema zvaničnicima Srbije i ljudima s kojima se oni sastaju, koje podrazumijevaju i prisluškivanje uključujući snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolaska u BiH.

Akcija, usmjerena prema Srbiji, njenim građanima i institucijama vodi se pod šifrom "Ušće", a njeno postojanje dokazuje dokument do kojeg je došao beogradski list "Večernje novosti".

U tom dokumentu, navode mediji, stoji da su bh. obavještajci došli prije nekoliko mjeseci do informacija da postoji "konstantan i ofenzivan obavještajni nastup više obavještajno-sigurnosnih službi Srbije prema pojedinim bh. građanima i institucijama".

To je ocijenjeno kao ozbiljna prijetnja za sigurnost BiH, pa je zaključeno da se zbog toga moraju poduzeti posebne mjere na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije