Aviobombe u Savi: Zatvaraju se kafane, granični prijelaz, saobraćaj, plovidba

Radiosarajevo.ba
Aviobombe u Savi: Zatvaraju se kafane, granični prijelaz, saobraćaj, plovidba
/ Foto: FUCZ
Federalna uprava civilne zaštite sutra će izmjestiti i transportirati dvije aviobombe (FAB 100), pronađene u rijeci Savi kod mosta Brčko - Gunja na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske.

U utorak u periodu od 17 do 21 sat Ronilačko pirotehnički tim Federalne uprava civilne zaštite će, uz tim Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Češke (Odjel za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku), transportirati aviobombe rijekom Savom i izvaditi ih na obalu.

Nakon toga će Civilna zaštita Brčko distrikta BiH pružiti fizičko osiguranje lokacije na obali rijeke Save (Ciglana), sve do 4 sata ujutro u srijedu.

U periodu od 4 do 5 sati u srijedu ujutro Civilna zaštita Brčko distrikta BiH, u saradnji s policijom Brčko distrikta BiH, transportirat će aviobombe kopnenim putem do poligona za uništavanje NUS-a (poligon Sprite).

Civilna zaštita Brčko distrikta BiH u saradnji s PVJ obavit će pripremu za uništavanje aviobombi na poligonu Sprite (srijeda od 5 do 10 sati).

Najzad, u srijedu, u periodu od 10 do 13 sati Civilna zaštita Brčko distrikta BiH izvršit će uništavanje/neutraliziranje aviobombi na poligonu Sprite.

Tokom transporta aviobombi rijekom Savom bit će osiguran perimetar, saobraćaj i kretanje stanovništva koje će se, u saradnji s policijom Brčko distrikta BiH, zaustaviti i preusmjeriti alternativnim pravcima.

Bit će neophodno zatvaranje graničnog prijelaza Brčko – Gunja u vremenu od 16.00 do 21.00 sati u utorak 19. jula. U istom periodu bit će zatvoreni i ugostiteljski objekti u neposrednoj blizini rijeke Save.

Plovni put i aktivnosti na rijeci Savi trebaju biti obustavljeni od utoraka (17 sati) do srijede (5 sati).

Čobani prijavili granate kod Glamoča

Federalna uprava civilne zaštite će u srijedu 20. jula početi realizaciju zadatka izmještanja, transporta i uništenja odbačenih minobacačkih mina sa lokacije bivših artiljerijskih položaja na planini Vitorog, oko 20 kilometara sjeverostočno od Glamoča.

Najmanje 43 komada trenutnih minobacačkih mina, kalibra 82 mm, uočeno je na površini prilikom vršenja preliminarnog pregleda i izviđanja lokacije. Ova sredstva su pronašli i prijavili čobani koji na tom području vrše ispašu ovaca.

Kako se lokacija na kojoj će biti vršeno uklanjanje nalazi na teško pristupačnom terenu osigurana je pripravnost jednog helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi u slučaju potrebe izvršio medicinsku evakuaciju, dok će za dolazak na lice mjesta i transport eksplozivnih sredstava biti korišteni ATV Kvad vozila.

Nakon uklanjanja zaostalih minobacačkih mina širi obuhvat lokacije na kojoj su pronađene bit će pregledan zbog eventualno razbacanih eksplozivnih sredstava, a same mine će biti transportirane i uništene na poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije