Austrija ga izručila našoj zemlji: Pročitajte za koje je zločine optužen Nedžad Ćehić zvani 'Ćeha'

4
Radiosarajevo.ba
Austrija ga izručila našoj zemlji: Pročitajte za koje je zločine optužen Nedžad Ćehić zvani 'Ćeha'
Foto: Facebook / Bosanska Krupa poslije rata

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog "Ćeha", rođenog 1972. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Kako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije RBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Krupe, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS, od kojih su četvorica odmah ubijeni, a preostalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, u više navrata, optuženi lično, sa drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima - tučeni do smrti, saopćeno je iz Tužilaštva.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. u vezi sa članovima 180. i 29.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala.

Rat u BiH oko haškog arhiva: Šta će se desiti sa dokumentima o ratnim zločinima?

Rat u BiH oko haškog arhiva: Šta će se desiti sa dokumentima o ratnim zločinima?

Za navedene događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam lica u predmetu Bužimkić Senad i dr., a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. U mjesecu junu ove godine optuženi je izručen BiH od strane partnerskih i pravosudnih institucija Austrije s kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju, navode iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije