Arnaut i Mektić na čelu istražne komisije o pravosuđu: Baviće se i respiratorima

Radiosarajevo.ba
Arnaut i Mektić na čelu istražne komisije o pravosuđu: Baviće se i respiratorima
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Izborom predsjedavajućeg i prvog zamjenika predsjedavajućeg danas je konstituirana Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Za predsjedavajućeg je tako izabran Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke, a za prvog zamjenika predsjedavajućeg Dragan Mektić, zastupnik SDS-a i bivši ministar sigurnosti BiH koji je često kritikovao rad pravosudnih institucija.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH formirana je na osnovu zaključka s 2. hitne sjednice Predstavničkog doma, na kojoj su poslanici raspravljali su o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Cilj Privremene istražne komisije bit će da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Na konstituirajućoj sjednici Privremena istražna komisija Predstavničkog doma usvojila je i zaključak koji glasi: 'Obzirom na veliku pažnju javnosti i pravosudnih institucija izazvanu dešavanjima oko nabavke respiratora u Federaciji BiH i pokretne bolnice u Republici Srpskoj, tražimo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da nam dostavi detaljne podatke za ove i sve ostale izdate dozvole za interventne nabavke lijekova i medicinskih sredstva u periodu od 15. marta do danas sa pojedinačnim iznosima, nazivima dobavljača i opreme, te krajnjim korisnicima i drugim dostupnim podacima'", saopćeno je nakon sjednice.

Osim Arnauta i Mektića, u komisiju su imenovani Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković – Lepić i Mira Pekić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije