Arijana Saračević-Helać: "Eliminiranje onih koji govore istinu u Gazi također je genocid"

2
Radiosarajevo.ba
Arijana Saračević-Helać: "Eliminiranje onih koji govore istinu u Gazi također je genocid"
Foto: Radiosarajevo.ba/Facebook / Saračević-Helać o kolegama u Gazi

Prema zvaničnim podacima u Pojasu Gaze od 7. oktobra ubijeno je 46 novinara/reportera. O stradanju kolega u Gazi oglasila se poznata bosanskohercegovačka novinarka Arijana Saračević-Helać.

Arijana Saračević-Helać također je ratna reporterka koja je izvještavala o opsadi Sarajeva, a sada kroz isto prolaze i njene kolege tokom opsade Gaze. Mnogi od njih izgubili su članove porodica, a neki i živote dok su hrabro izvještavali o stradanju nedužnih civila u Gazi.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

"Mnogi novinari/ke u Gazi su iscrpljeni. Izgledaju daleko mršaviji i umorniji. Nedostatak sna i vode, hrane i strah, također su oružje suzbijanja. I, manje inkriminirajući od ciljanih ubistava.

Izglađivanje i zatim eliminiranje onih koji govore istinu u Gazi također je genocid. Mutaz Azaiza, heroj (fotoreporter iz Gaze op. a.).

Kaže mi moja drugarica: 'Pratim jednu mladu novinarku u Gazi, mršava i s repićem i šaljem joj srca'.

Palestinski novinar jecajući skinuo pancir nakon smrti svog kolege: 'Ubijaju nas jednog za drugim'

Palestinski novinar jecajući skinuo pancir nakon smrti svog kolege: 'Ubijaju nas jednog za drugim'

Važno je znati da postoje ljudi koji ih razumiju i strepe za njih. Svaku noć im pišem, pošaljem ljubav i zaželim sreću. Samo to i mogu. Zvanično, u ovaj nepuni mjesec dana od 7. oktobra do danas, u Gazi je ubijeno 46 novinara", napisala je Saračević-Helać te objavila dio spiska ubijenih reportera.

Ovo su njihova imena:

Nazmi Al-Nadim, Yasser Abu Namous, Duaa Sharaf, Saed Al-Halabi, Ahmed Abu Mhadi, Salma Mkhaimer, Mohammed Imad Labad, Roshdi Sarraj, Roee Idan, Mohammed Ali, Khalil Abu Aathra, Sameeh Al-Nady, Mohammad Balousha, Issam Bhar, Abdulhadi Habib, Yousef Maher Dawas, Salam Mema, Husam Mubarak, Issam Abdallah, Ahmed Shehab, Mohamed Fayez Abu Matar, Saeed al-Taweel, Mohammed Sobh, Hisham Alnwajha, Assaad Shamlakh, Shai Regev, Ayelet Arnin, Yaniv Zohar, Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun, Ibrahim Mohammad Lafi, I danas Mohammed Abu Hatab.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije