Apel ministrice Đapo: Otvorite granicu za državljane Turske i drugih zemalja sa istoka

Radiosarajevo.ba
Apel ministrice Đapo: Otvorite granicu za državljane Turske i drugih zemalja sa istoka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edita Đapo

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo održala je niz sastanaka s direktorom Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasminom Mahmuzićem s kojim je razgovarala na koji način pomoći turističkim radnicima, posebno hotelijerima u Federaciji BiH.

Đapo je od Mahmuzića tražila da svim hotelijeriima bude omogućeno uvođenje moratorija na kredite koje imaju kod banaka.

Hotelijerstvo je jedna od najpogođenijih oblasti u vrijeme pandemije koronavirusa, zbog čega mu je potrebna i posebna pomoć.

"Tražila sam najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. S obzirom na to da je većina ušla u velike investicije i da imaju ogromne rate kredita, a nemaju posla i da su u nezavidnom položaju zbog zatvorenih granica, mislim da su zahtjevi opravdani. S tim se složio i direktor Agencije za bankarstvo Mahmuzić, koji nam je obećao da će ova agencija uzeti u obzir trenutno stanje u kojem se nalaze hotelijeri", rekla je ministrica Đapo.

Prema njenim riječima, zahtjevi za uvođenje moratorija proistekli su iz direktnih svakodnevnih sastanaka koje kao ministrica održava s hotelijerima.

Ministrica Đapo još jednom je pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za državljane Republike Turske, i drugih zemalja sa istoka, a s ciljem omogućavanja dolaska turista i pokušaja da se koliko-toliko spasi turistička sezona u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije