Agencija za razvoj visokog obrazovanja pisala bh. Parlamentu zbog imenovanja

0
Radiosarajevo.ba
Agencija za razvoj visokog obrazovanja pisala bh. Parlamentu zbog imenovanja
/ Parlament i Vijeće ministara

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta uputila je zahtjev Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da prilikom izbora kandidata u Upravni odbor Agencije uvaži preporuku Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

"Ovom preporukom, koja je rezultat posjete nezavisnih evaluatora Agenciji u maju 2017. godine, između ostalog je navedena neophodnoost uključivanja zainteresiranih strana u sve nivoe rada Agencije, od formalnih tijela za odlučivanje, do stručnih grupa i širih procesa konsultacija. Konkretno, predlaže se imenovanje zainteresiranih strana u sljedećem izboru članova Upravnog odbora", saopćeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja.

Podsjetili su da je Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH propisano da Agencijom upravlja Upravni odbor koji čine po tri člana iz sva tri konstitutivna naroda i jedan član iz reda ostalih.

Bira ih Parlamentarna skupština BiH na mandat od tri godine s mogućnošću reizbora, pod uslovom da se inicijalno imenovanje provede u fazama i to tako da svake godine trećina članova bude reizborna ili ponovo imenovana.

Također je propisano da Upravni odbor Agencije čini najmanje 50 odsto redovnih profesora univerziteta.

"Imajući u vidu zakonsku odredbu o sastavu Upravnog odbora, Agencija smatra da postoji prostor za realizaciju ove preporuke ENQA-e, kako bi u UO Agencije, pored minimalnog procenta od 50 posto redovnih profesora, bili izabrani i kandidati iz šireg kruga zainteresiranih strana, kao na primjer predstavnik studenata te privrede i prakse.

Njihovo uključivanje u rad Upravnog odbora Agencije značajno bi doprinijelo unapređenju rada Agencije te njenog postupanja u skladu sa preporukama ENQA-e", saopćeno je iz Agencije.

Na Facebook stranici Fondacije za visoko obrazovanje-Svjetski Univerzitetski servis BiH (SUS BiH) pozvali su Denisa Zvizdića, Amira Fazlića, Nikolu Lovrinovića, Barišu Čolaka, Sredoje Novića i Nenada Stevandića, kao članove Komisije Parlamenta BiH za izbor članva UO Agencije, da ispoštuju ENQA preporuku da se u UO uključe student i predstavnik privrede i prakse, a ne samo profesori.

"ENQA je Krovna asocijacija za osiguravanja kvalitete u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Ako Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije članica ENQA, onda ni naše akreditacije neće biti validne u Evropskom prostoru visokog obrazovanja dok se ne ispune svi kriteriji za članstvo.

Naši političari to znaju, ali opet uporno po svome biraju članove UO Agencije mimo preporuka ENQA koja trazi od nas da agencija bude neovisna od politike", naveli su, između ostalog, iz SUS BiH. 

Konkurs za sedam članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH objavljen je 17. novembra u Službenim novinama BiH, SLužbenim novinama Brčko Distrikta, na web stranici Parlamenta BiH, a dva dana kasnije u tri dnevne novine.

Konkurs je otvoren 15 dana, a posljednji dan za prijavu je 2. decembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije