! / Ante Brtan Islamsku zajednicu nazivao "retrogradnom", te opravdavao zločine u Ahmićima

27. 11. 2019. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 48

U posljednje vrijeme učestale su islamofobične izjave kojima se vrijeđaju muslimani u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog.

Dodaje se da su takve i izjave Ante Brtana, direktora Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koje je iznio tokom govora na temu o “Hrvatskim žrtvama islamskog fundamentalizma u BiH” na 8. hrvatskom žrtvoslovnom kongresu u Zagrebu i Krapini

U saopćenju se dalje navodi:

“S obzirom na to izražavamo zabrinutost i osuđujemo stavove koji su izneseni tom prilikom:

1. Prije svega u samom naslovu teme: ‘Islamski fundamentalizam i hrvatske žrtve u BiH’, nedopustivo je termin islamski vezati za fundamentalizam u kontekstu bilo kojih žrtava, uključujući i hrvatske žrtve jer islam kao vjera ne dozvoljava nasilje, nepravdu i teror. Tom rečenicom povrijeđeni su muslimani u svijetu uključujući i muslimane Bosne i Hercegovine. Kao što se za zločin u Ahmićima ne može reći da je kršćanski neprihvatljivo je bilo koji zločin nazivati islamskim.

2. Izjavom: ‘Ne pravdajući ni na koji način zločin, treba reći da nije isto učiniti jedan zločin u Grabovici gdje nije bilo ratnih operacija, gdje nije bilo prvih crta i u ovom dijelu gdje su se vodile borbe za preživljavanje i za opstanak hrvatskog naroda’, zločin u Ahmićima pokušava se opravdati ‘borbom za preživljavanje i opstankom hrvatskog naroda’ što je zločin poslije zločina u Ahmićima gdje je na najsvirepiji način ubijeno 116 civila među kojima je i tromjesečna beba i starac od 82 godine što je samo jedan od niza zločina koje je međunarodni sud u Hagu presudio kao Udruženi zločinački poduhvat.

3. U izjavi u kojoj se ponovo spominje slučaj ‘crkve-džamije’ u Jajcu, dva momenta su nedopustiva: prvi - da se Islamska zajednica naziva ‘retrogradnom snagom’ i drugi - da se spominjući slučaj ‘Fethija džamije’ ponovo vrši pritisak na sudstvo.

Stoga, očekujemo javno izvinjenje Ante Brtana prije svega Islamskoj zajednici, zatim svim muslimanima Bosne i Hercegovine, a posebno muslimanima Jajca kao i porodicama žrtava u Ahmićima zbog nepromišljenih i neargumentovanih izjava, te da podnese ostavku na funkciju koju obavlja”, saopćili su iz Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA